AKTUALNO

Kina zahtjeva da SAD zaustavi postavljanje raketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji

THAAD
Foto: Reuters
14.07.2016.
u 11:11

Lu Kang je naglasio kako će Kina odlučno poduzeti sve korake da se zaštite nacionalni interesi.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je na konferenciji za medije u srijedu kako postavljanje raketnog sustava protuzračne obrane THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) ugrožava regionalnu stabilnost, piše PressTV.

"SAD i Južna Koreja su s raketnim sustavom THAAD ozbiljno uništili lokalnu i regionalnu stabilnost te ugrozili strateške interese zemalja u regiji, uključujući i Kinu", izjavio je kineski državni službenik. Također zahtjeva da Washington i Seoul zaustave projekt te dodaje: "Već smo naglasili da se u potpunosti protivimo postavljanju sustava THAAD te tražimo da se prekine sa svim akcijama."

Lu Kang je naglasio kako će Kina odlučno poduzeti sve korake da se zaštite nacionalni interesi.

U petak su SAD i Južna Koreja donijeli konačnu odluku u postavljanju THAAD sustava te da će se koristiti isključivo za obranu protiv mogućeg napada Sjeverne Koreje. U međuvremenu se i Rusija oglasila te izjavila kako će se ovim postavljanjem raketnog sustava ozbiljno ugroziti globalna strateška stabilnost, a Sjeverna Koreja prijeti da će "fizički reagirati" te tako odgovoriti na postavljanje raketnog sustava protuzračne obrane na korejskom poluotoku.

Raketni sustav protuzračne obrane THAAD namijenjen je za presretanje balističkih raketa unutar ili izvan atmosfere prilikom posljednje faze leta rakete.

>>Indonezijska mornarica zapucala na kineski ribarski brod

>>Kina poslala 2 000 vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije