AKTUALNO

Njemačka ima bolji tenk od Amerikanaca u NATO savezu!

Leopard
Foto: Wikimedia CC
1/2
17.05.2016.
u 12:49

Njemačka je osvojila zlato sa svojim tenkom Leopard 2A6, dok američki M1A2 Abrams nije bio pri vrhu

Šest zemalja članica NATO saveza natjecalo se u STEC-u (Strong Europe Tank Challenge), dvodnevnom natjecanju u kojem su sudjelovali najjači tenkovi i posade NATO saveza u velikom broju simulacija i događaja fokusiranih na oklopno ratovanje, piše Washington Post.

Natjecanje je završilo u četvrtak u Grafenwöhru u Njemačkoj. Ondje se održalo prvi put još 1991. godine.

Održano je da bi se poboljšalo vojno partnerstvo uz slanje poruke javnosti kako članice NATO saveza rade zajedno, piše u objavi za medije američke vojske.

Njemačka je dobila najviša odlikovanja u ovome natjecanju, a iza nje su bile Danska i Poljska na drugom i trećem mjestu respektivno. Natjecanje, koje su organizirale članice NATO saveza Njemačka i SAD, zapravo je odgovor na novi hladni rat te poruka javnosti da NATO savez treba imati konvencionalne postrojbe zbog mogućeg sukoba s novom i jačom Rusijom.

Foto: Wikimedia CC

FOTO: Američki tenk Abrams

"Mora se nastaviti trenirati, investirati vrijeme i resurse u uvježbavanje te u konačnici imati najbolje i najstrašnije postrojbe", izjavio je general pukovnik Ben Hodges za Stars and Stripes. Prije nekoliko mjeseci Pentagon je objavio da će učetverostručiti proračun za 2017. godinu ERI-a (European Reassurance Initiative) te nastaviti rotirati američke vojnike u regiji kako bi neutralizirao moguću rusku agresiju.

U ovome je natjecanju sudjelovalo sedam tenkovskih vodova – iz Danske, Njemačke, Italije, Slovenije i Poljske (jedan vod) te SAD s dva. Svaki se vod sastojao od četiri tenka, a svaki je tenk imao četveročlanu posadu. Njemačka je osvojila zlato sa svojim tenkomLeopard 2A6, dok američki M1A2 Abrams nije bio pri vrhu. U natjecanju se trebao proći teren od 13 različitih izazova, vježbi gađanja te navigacije. Tenkovski su vodovi dobili bodove za svaki događaj, a najveći mogući broj bodova iznosio je tisuću.

Iako ovo natjecanje obilježava novi trend SAD-a i njegovih saveznika, Rusija već dugi niz godina održava tzv. tenkovske biatlone koji su otvoreni za javnost.

>>Njemačka će sudjelovati u "ratnim igrama" NATO saveza blizu ruske granice

>>Rusija pokazala svoju moć na Crvenom trgu

Komentara 56

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
18:02 17.05.2016.

jel moze Milanovic skocit s njega?

Avatar Matija22
Matija22
15:40 17.05.2016.

Njemački tenkovi su najbolji na svijetu sjetimo se ww2 tigra,američki shermani su bježali od njega , a ruski t-34 je jedno imao šanse protiv tigra da ga okruže sa desetak tenkova i pogode od iza i to sa male udaljenosti,a onom kraljevskom tigru (Tiger II) nije mogao nitko ništa

DO
DonQuijote
15:59 17.05.2016.

Tradicija je to :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije