AKTUALNO

Može li Rusija neutralizirati američke raketne štitove u Europi?

Patriot
Foto: Wikimedia CC
18.05.2016.
u 17:00

Ruski vojni službenici izjavili su kako taj obrambeni sustav trenutačno ne može obraniti nikoga od ruskog golemog nuklearnog potencijala, ali ako se tijekom vremena razvije, može predstavljati vrlo snažan dio obrane od nuklearnog napada.

Nekoliko dana nakon što su SAD i NATO nastavili s razvojem raketnog obrambenog programa u Europi, Rusija izjavljuje kako će modernizirati svoje sustave detekcije lansiranja raketa, piše Fox.

Sustav detekcije lansiranja raketa "Dnjepar" nalazi se na Krimu, koji je Rusija "otela" Ukrajini 2014. godine. Nakon što se nadogradi, sustav će moći detektirati hipersonične, balističke i krstareće rakete s Mediterana i Crnog mora, prenosi Pravda. Moskva se već danima oglašava zbog programa NATO saveza, iako SAD stalno govori kako je raketni štit napravljen zbog Irana. "Prijetnje više nema, ali se nastavljaju graditi raketni obrambeni sustavi", izjavio je Putin u petak. U sustavu je NATO saveza jedan dio u Rumunjskoj, koji je postao operativan u četvrtak, te dio u Poljskoj gdje su američki i poljski službenici izjavili kako će sve biti gotovo do 2018. godine.

Putin je izjavio da će Rusija napraviti sve kako bi sačuvala stratešku ravnotežu koja je jedino jamstvo da se neće dogoditi međunarodni sukob, ali se sigurno neće ubaciti u utrku u naoružanju. Ranije ovog tjedna, general-pukovnik Sergej Karakajev izjavio je da nove ruske interkontinentalne balističke rakete imaju bolje ubrzanje te nove bojeve glave koje se teže mogu presresti i srušiti.

U smislu još jednog potencijalnog odgovora, vojska je imala razgovore o postavljanju raketa Iskander u najzapadniju rusku provinciju Kalinjingrad, koja graniči s Poljskom i Litvom. Prošle su godine rakete zrakom prebačene u Kalinjingrad kako bi se održale vojne vježbe, ali su nakon toga vraćene u svoje matične baze. Rakete Iskander, koje imaju najveći mogući domet od 480 kilometara, mogu pogoditi bilo koji cilj u Poljskoj ako su postavljene u Kalinjingradu. Dmitrij Rogozin izjavio je nakon sastanka s Putinom da će Rusija iskoristiti sve tehnologije kojima će moći neutralizirati prijetnje uz minimalne resurse. Nije objašnjavao kako i zašto.

Rusija već dulje vrijeme naglašava da je američki raketni štit glavna sigurnosna prijetnja. Ruski vojni službenici izjavili su kako sustav trenutačno ne može obraniti nikoga od ruske goleme nuklearne snage, ali ako se tijekom vremena razvije, može predstavljati vrlo snažan dio obrane od nuklearnog napada.

"To nisu obrambeni sustavi, to su dijelovi američke nuklearne strategije koji su postavljeni na periferiji, u istočnoj Europi", izjavio je Putin.

>>Njemačka će sudjelovati u "ratnim igrama" NATO saveza blizu ruske granice

>>Rusija će poduzeti mjere ako Švedska uđe u NATO savez!

Komentara 18

NA
narod1
18:36 18.05.2016.

Rusi su u pravu. Toliki veliki nuklearni arsenal kada bi bio lansiran zapad ne može zaustaviti. Umjesto da se utrkuju Rusija i zapad bi dobro napravili kada bi se počeli dogovarati i surađuvati. Ali onda obrambeni vojni establišment u obje strane ne bi imao posla i ne bi obrtao milijarde državnog novca. Znači ništa od dogovora, igre se nastavljaju

FT
fra.tetka
14:28 19.05.2016.

Pa ova Amerika je stvarno smeče.

IV
ivanjoksimovic
21:01 18.05.2016.

Rusi trenutno testiraju onu novu nuklearnu sto po poslednjim izvestajem nosi 10ak glava, ima domet 10.000 km i moze da unisti povrsinu cele Francuske, ili Teksasa na primer. Uz to postace operativna 2020. Ali, tolika razorna moc moze pri udaru da izbaci planetu iz svoje ose, a svi znamo sta to znaci. Tako da ne treba se igrati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije