TAJNI PROJEKTI

Nijemci su V-2 raketama htjeli gađati SAD

UBoot
Foto: DasUBootimColor
21.01.2015.
u 20:46

Projekt je ponovo oživljen 1943. godine. Nijemci su htjeli montirati V-1 raketu i lanser na podmornicu kako bi mogli gađati mete udaljene više od 200 kilometara

Tijekom Drugoga svjetskog rata pokrenuto je nekoliko projekata u Peenemundeu u svrhu postavljanja raketa na njemačke podmornice (U-Boot).

Prvi testovi pokrenuti su 1941. godine te se koristio "Nebelwerfer" lanser raketa postavljen na podmornicu "U-511". Testiralo se lansiranje raketa s površine i dubine od 12 metara te je dokazano da dubina ne utječe na preciznost rakete. Rakete su se trebale montirati kako bi se uspješno gađali saveznički konvoji. Međutim, kako nije bio instaliran sustav za navođenje, projekt je prekinut jer nije bio efikasan.

Projekt je ponovo oživljen 1943. godine. Nijemci su htjeli montirati "V-1" raketu i lanser na podmornicu kako bi mogli gađati ciljeve udaljene više od 200 kilometara. Ovaj je projekt pokrenuo staro rivalstvo između ratne mornarice (Kriegsmarine) i ratnog zrakoplovstva jer je "V-1" projekt ipak bio u vlasništvu Luftwaffea.

>>Njemačke ratne fotografije iz bitke za Monte Cassino - 2. dio

Godine 1943. Nijemci su htjeli postaviti rakete "V-2" na podmornicu kako bi gađali mete u SAD-u. Ova ideja razvijena je krajem 1944. godine s prijedlogom da dva transportna čamca na električni pogon vuku "V-2" lansere koji će ispaljivati rakete na američke vojarne u unutrašnjosti zemlje. Međutim, kako je "V-2" bio prevelik za podmornice, dizajnirana je nova "podmornica" od 500 tona za transport i lansiranje. Taj novi "brod" nije trebao imati posadu, a vukla bi ga njemačka podmornica. Naručene su tri takve "podmornice", ali je samo jedna dovršena. Međutim, kako se bližio kraj rata, novo njemačko "superoružje" nikada nije testirano.

Izvor: Das U-Boot im color

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije