navigacija
AKTUALNO

Može li njemačka vojska obraniti Europu?

Izbor novog američkog predsjednika Donalda Trumpa probudio je strahove da SAD više neće biti zaštitnik europske sigurnosti. Ako se Washington povuče, može li Berlin preuzeti ulogu zaštitnika?

Foto: REUTERS/Michaela Rehle

Nakon manje od mjeseca dana Trumpove administracije, još nije jasno kakvo stajalište ima Washington u vezi s NATO savezom i obranom Europe, piše njemački Local.

U utorak je američki tajnik Ministarstva obrane James Mattis opisao NATO kao najuspješnije savezništvo u povijesti, a uskoro će prisustvovati sastanku ministara obrane u Bruxellesu. Međutim, njegov je šef u Bijeloj kući opetovano tražio da članice moraju povećati svoje proračune te raditi više kako bi savez bio što jači.

U svojoj predsjedničkoj kampanji Trump je izjavio da će on odlučiti o tome hoće li SAD pomoći svojim saveznicima ako Rusija napadne baltičke zemlje, ali tek nakon što se utvrdi jesu li navedene zemlje ispunjavale svoje obveze prema SAD-u i savezu. Krajem siječnja i početkom veljače, na stotine njemačkih vojnika sletjelo je u Litvu kako bi se spojile dvije bojne iz svih zemalja NATO saveza, ukupno 1200 vojnika. Njemačka ministrica obrane Ursula Von Der Leyen, koja je u vojnoj bazi pozdravila vojnike, izjavila je da slanje šalje vrlo jasnu poruku svima: "NATO stoji snažan i ujedinjen."

Navedena izjava istaknuta je u nekoliko velikih novinskih naslova koji govore o tome kako je Berlin ipak ozbiljnije prihvatio ovu ulogu. U svibnju 2016. godine Ministarstvo obrane objavilo je da povećava vojsku za nekoliko tisuća vojnika te da se vojni proračun povećava za nekoliko milijardi. To je već druga godina zaredom da se povećava njemački proračun za obranu koji se kronično smanjuje od kraja hladnog rata. "Jasno je Njemačkoj da mora više pridonijeti NATO savezu", izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane za Local u utorak, ali je i naglasio kako Bundeswehr itekako doprinosi europskoj sigurnosti.

Osim slanja vojnika u Litvu, Njemačka je glavni čimbenik Operativne taktičke grupe visoke spremnosti (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force), vrlo mobilne postrojbe koja broji 5000 vojnika, a koja bi zaustavila mogući ruski napad na manje članice NATO saveza.

"Njemačko zrakoplovstvo vrši air-policing baltičkih zemalja, dok u isto vrijeme itekako sudjeluje u Sjeveroistočnom međunarodnom korpusu koji predstavlja vojnu suradnja između Poljske i Danske", dodao je glasnogovornik. 

Međutim, upozorio je da vlada mora kontinuirano povećavati proračun za obranu do 2030. godine kako bi Njemačka ispunila svoje obveze prema NATO savezu. Sve manje od toga znači da će država trošiti manje od sadašnjih 1.2 posto BDP-a na obranu, što je mnogo manje od obveznih 2 posto koje NATO članice trebaju plaćati od 2014. godine. Vojnopolitički stručni portal the Local prikazao je duboki skepticizam prema njemačkoj sposobnosti da stvori obrambeni smjer koji bi osigurao europsku sigurnost.

Dr. Gustav Gressel, stručnjak Europskog vijeća za vanjske odnose, koji je opisao državno vodstvo kao "nuklearno nepismeno", tvrdi da je nuklearno sredstvo odvraćanja od napada glavni doprinos SAD-a Europi. "Taj prazan prostor mora biti popunjen ako se SAD povuče", dodao je Gressel.

"Kako to da se u državi (Njemačka) u kojoj je nuklearno sredstvo odvraćanja od napada tabu tema zadnjih 25 godina te koja zahtjeva kompletno nuklearno razoružavanje može razmišljati o takvom svijetu?" 

Gressel je naglasio kako je javno mišljenje Nijemaca glavna prepreka implementaciji pouzdane obrambene politike. "Ponovno ujedinjenje Njemačke bilo je posljednji cilj Nijemaca. Nakon toga, cijeli je narod pomislio kako je ovo 'kraj povijesti' te kako su sada svi prijatelji i to tako treba ostati. Od tada je jako teško mobilizirati Nijemce za bilo kakve nove projekte", dodao je.

"Velika većina glasačkog tijela jednostavno ne želi biti povučena u sukob koji ne razumije i posljedice koje ne može predvidjeti", izjavio je Gressel te dodao: "Njemačka nije uspjela prebaciti svoju povijesnu krivnju u svijest za povijesnu odgovornost."

Gressel je zaključio ovim riječima: "Ruski režim namjerno stvara svoju ideologiju 1930. godine te smatra kako je sporazum između Hitlera i Staljina bio 'klasična i normalna politika', a tema smještanja nepokorenih Ukrajinaca u koncentracijske logore samo je marginalno prikazana debatama na javnoj televiziji, i to samo u malim skupinama njemačkih političara – a njih se smatra 'huškačima rata'."

>>Sporni lovac F-35 brutalno porazio konkurenciju

>>Stoltenberg: "NATO ne može priznati pripajanje Krima Rusiji"

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (16 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

46
Registracija
 • Jaguar_Paw

  15.02.2017 u 21:02h

  Njemačka nema suverenost, dokle god netko drugi vodi njemačku strategiju tu nema pomoći. Pa njemačka i dan danas ima strane vojnike na svom tlu. Nema ustav u klasičnom smislu, jedina zemlja u europi uz BiH da nema ustav. To sve govori.
  13 76% 4
 • galus92 galus92

  15.02.2017 u 20:52h

  Njemačka je jako srezala svoju vojnu silu od ujedinjenja, naovamo! Od respektabilne vojne sile, koja je brojila oko 500 tisuća vojnika, više od 3.000 modernih tenkova i skoro 800 aviona, spala je na samo 180 tisuća vojnika 350 tenkova i nešto više od 200 borbenih aviona! Što se brojeva tiče, njemačka je mnogo slabija od jedne Grčke! Francuska je tu negdje na razini Njemačke, samo da ima atomsko naoružanje! Nijemci, a i ostali su mislili, da će Rusija poslije razpada SSSR-a, ostati zauvjek takva, kakva je bila pod Jeljcinom i do krajnosti su se opustili i sreducirali vojsku mnogo više negoli je to bilo potrebno! Vremena su se promijenila, Putin je do neke mjere opet uzdigao i naoružao Rusiju, ali i pokazao svijetu, da je prilično agresivan i nepredvidiv i da je kao bivši obavještajac KGB-ovac nadaren za to da širi dezinformacije i sije pomutnju među Europskim državama! Bilo je krajnje vrijeme, da netko podbode Europske vlade, da se trgnu iz ugodnog sna i pogledaju stvarnosti u oči i da se počnu ponašati u skladu sa situacijom u svijetu i oko njih! Amerika mora još žešće pritisnuti na njih, da stvarno povećaju vojnu potrošnju i da se opet sve ne okonča na obećanjima, da će to jednom u dalekoj budućnosti učiniti!
  14 67% 7
 • trpimir53 trpimir53

  15.02.2017 u 21:48h

  Njemci trebaju plaćati po ugovoru! Oni nemogu ni sebe obraniti a kamoli Europu .
  11 85% 2
 • babo007 babo007

  03.03.2017 u 20:11h

  moze obraniti samo je pitanje od koga. npr od eskima, indijanaca, aboridzina to bi sigurno islo...
  0 0% 0
 • PLAVI09. PLAVI09.

  17.02.2017 u 18:24h

  Bez veze nagađati što bi bilo kad bi bilo Amerika ima svoj kontinuitet politike koji ne može promijeniti ni jedan predsjednik A na pitanje što bi ja kad bi bio kraj svijeta odgovorio bi " pobjegao bi u Njemačku" :)
  0 0% 1
 • ronaldo 9 ronaldo 9

  16.02.2017 u 09:13h

  Nijemci su inače poznati kroz povijest da su čuvali Europu, najbolje to znaju Poljaci,Francuzi... u stvari svi to znaju
  2 67% 1
Pregledaj sve komentare