ODGOVOR NA RUSKU MODERNIZACIJU FLOTE

Upoznajte novu američku "podmornicu sudnjeg dana"!

Podmornica klase Ohio
Foto: Wikimedia
15.03.2016.
u 15:06

Hladni rat očito nikada nije završio...

Agencija za istraživanje američkog Kongresa prošli je tjedan objavila izvješće o novoj, nuklearnoj balističkoj podmornici. U izvješću se nalazi više informacija o novim plovilima koja se trenutačno razvijaju, piše Popular Mechanics.

Od nuklearnog trojstva – (nuklearna oružja koja se ispaljuju iz zraka, mora i sa zemlje), podmornice mogu najduže preživjeti. Iako nisu precizne kao rakete zemlja-zemlja te često uvježbavaju napade na civilne i industrijske ciljeve kao što su gradovi, naseljena područja, tvornice, rafinerije i slično, podmornice su opasan čimbenik u nuklearnom naoružanju pojedine zemlje. SAD trenutačno posjeduje 14 nuklearnih podmornica klase "Ohio". Svaka od tih podmornica posjeduje 20 raketa Trident D-5, a svaka trident raketa može "nositi" do dvanaest nuklearnih bojevih glava. Svaka od tih nuklearnih bojevih glava snažnija je šest puta od nuklearne bombe koja je bačena na Hirošimu.

Podmornica nove generacija poznatija pod imenom SSBN(X) ući će u službu 2021. godine. Nova će podmornica imati nuklearno gorivo koje će trajati cijeli životni vijek podmornice te će se tako izbjeći skupi proces ponovnog nadopunjavanja gorivom koje se radi dvadesetak godina nakon porinuća. Mornarica želi i elektronički pogonski sustav koji bi bio znatno tiši od trenutačnog mehaničkog pogonskog sustava.

SSBN(X) će biti nešto veća od sadašnjih podmornica, ukupne istisnine 20 815 tona. Nove će podmornice nositi manje nuklearnog naoružanja – 16 raketa Trident D-5. Iako to ne zvuči puno, svaka raketa Trident može "nositi" do dvanaest nuklearnih bojevih glava. Tako će sveukupno flota imati 1920 nuklearnih bojevih glava.

Sve će to biti vrlo skupo. Ukupan iznos SSBN(X) programa iznosit će 95.8 milijardi dolara, uz 11.8 milijardi dolara za razvoj i istraživanje te 85 milijardi dolara za podmornice. Prva će podmornica stajati 14.5 milijardi, a svaka će iduća stajati 4.5 milijarde dolara. Uz činjenicu da svaki program Pentagona često na kraju stoji 20 posto više, prava cijena ovog programa ostala je nepoznanica.

Isplati li se potrošiti ovakav novac na gradnju dvanaest podmornica? Prošlo je 30 godina otkad je izgrađena podmornica klase Ohio. Hladni je rat "završio", a proračuni se smanjuju diljem svijeta za nuklearno naoružanje. Ipak, prijetnja je i dalje tu. Rusija je sve agresivnija, a razvoj nuklearnih podmornica glavna je misao vodilja ruske mornarice.

>>Putin vraća najveće borbene krstarice Sovjetskog Saveza natrag u upotrebu?!

>>Potapanje njemačkih podmornica

Komentara 14

PA
Pape5
17:33 15.03.2016.

Jasno ko' dan zašto neprekidno traju ratov. Jedini uzročnik ratova je novac i samo novac, a najprofitabilnija tvornica novca, je novo i uvijek novo, oružje.

Avatar nekakav
nekakav
16:55 15.03.2016.

autor brka uzroke, posljedicu. rusija je sve agresivnija... hm, kako se ono amerikanac ponašao 60-ih, kad je u latinskoameričkim zemljama bujao socijalistički pokret? nisu li oni rušili demokratski izabrane predsjednike? pa zašto? bili su prijetnja americi? možda. interesima? svakako. aako. a autor bi se mogao i pozabaviti malo američkom okupacijom europe. ima li rusija u američkom susjedstvu vojsku, ili je obratno? rusija je sve agresivnija, malo se moram i nasmijati. 25 godina rusija miruje, moli amerikance da se smire, vrate u okvire džentlemenskog dogovora jelcina sa bushom. a amerikanac je gurao svoje, osvajao istočnoeuropske zemlje redom, došao sa svojom vojskom na granicu rusije! 30 m od ruske granice u estoniji američka vojska ima bojevo gađanje. pa što to niste predstavili i uopće objavili, sa svojim komentarom. pa da vidimo imaju li te zemlje pravo na obranu, pa da usporedimo kakav odgovor rusija mora poduzeti. rusija ne bi smjela ništa raditi što bi naljutilo amerikance. a amerikanac može na ruskoj granici pucati?! ej, ljudi, pa gotovo je sa time. može amer graditi podmornice, ništa od toga, nikakve koristi. samo povećava dug. ako je sssr propao zbog utrke u naoružanju, mislite da ameri neće? svašta. plaćena reklama.

PR
Protivcenzure
19:15 17.03.2016.

¸rusija nije sve agresivnija rusija se neda vući za nos. ne pokreće ona utrku u naoružanju nego samo stvara reciprocitet. ameri su ti koji forsiraju naoružavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije