USS GERALD FORD

Najveći ratni brod svih vremena započeo s testiranjem na moru!

Rat
Foto: Youtube Screenshot
10.04.2017.
u 11:52

Nakon dugog čekanja novog nosača zrakoplova od 13 milijardi dolara zbog odugovlačenja jer je Američka mornarica morala ispraviti mnoge tehnološke propuste, novi je nosač zaplovio.

Nakon nekoliko godina odgađanja, milijardi dolara te jako puno znoja, novi najveći nosač zrakoplova Gerald R. Ford isplovio je u subotu s više od tisuću američkih mornara te stotinama visokih dužnosnika i radnika iz Mornaričkih nuklearnih reaktora, Zapovjedništva mornaričkih morskih sustava te brodogradilišta Newsport News, piše Navy Times.

Brod je istisnine 100 000 tona te je prebačen u Hampton Roads pa onda i u more kako bi započeo prvi dio pomorskih testiranja.

Nakon dugog čekanja novog nosača zrakoplova od 13 milijardi dolara zbog odugovlačenja jer je Američka mornarica morala ispraviti mnoge tehnološke propuste, novi je nosač zaplovio. Ovo je prvi brod nove klase nosača aviona te posjeduje veliki broj nadogradnji i promjena za razliku klase Nimitz koja se danas najviše koristi u Američkoj mornarici.

Planiranje i izgradnja broda USS Gerald Ford traje već više od desetljeća; prvi je ugovor potpisan u svibnju 2004. godine. Čelik je po prvi puta izrezan u kolovozu 2005. godine, a svečanost polaganja kobilice održana je u studenome 2009. godine. Izgrađen je na velikom doku u Newport Newsu koji možete prihvatiti dva broda njegove veličine. Prvi je puta pušten u more 2013. godine, a krstila ga je Susan Ford, kćer predsjednika Forda 9. studenoga 2013. godine.

2015. godine smo pisali o njemu - SAD gradi najveći ratni brod svih vremena vrijedan 13 milijardi dolara!

Brod se prema prvim predviđanjima trebao pridružiti floti 2014. godine, ali je gradnja usporena zbog velikog broja izazova, ali i velikih problema kao što su problemi s novo dizajniranim nuklearnim reaktorima te električnim instalacijama. Datum dostave broda odgođen je nekoliko puta, a prošle je godine pronađen problem u glavnim turbinama broda, tako da je datum dostave Američkoj mornarici ponovno odgođen.

Više od 900 mornara stiglo je na brod u kolovozu 2015. godine kako bi započeli s vježbama. Brod je trebao početkom 2016. godine biti na moru. Mornari su ostali na brodu unatoč svim probijanjima rokova.

Sean Stackley, danas glavni tajnik Američke mornarice, nedavno je izjavio kako će se prvo testiranje izvesti u ožujku, ali je odgođeno.

Svečanost puštanja u rad, točke kada brod formalno ulazi u službu, očekuje se kasnije ove godine, iako točan datum još nije objavljen.

Prema zakonu, Američka mornarica mora održavati te posjedovati flotu od 11 nosača zrakoplova, ali se iznimka dogodila 2012. godine kako bi Američka mornarica mogla izrezati već stariji nosač zrakoplova Enterprise - prvi nosač na nuklearni pogon. Ironično, Enterprise je i dalje u Newport Newsu, na suhom doku, bez nuklearnog goriva te čeka svoju konačnu sudbinu.

Povijesno gledajući, dolaskom nosača aviona USS Gerald Ford označava se po prvi puta u 42 godine da je Američka mornarica izgradila nosač zrakoplova nove klase. Prošli se puta to dogodilo 1.ožujka 1975. godine, kada je USS Nimitz zaplovio s istog pristaništa. Nakon mjesec dana dostavljen je Američkoj mornarici, a 3. svibnja je i formalno ušao u upotrebu. Danas je Nimitz najstariji nosač zrakoplova u floti, te će najvjerojatnije ostati u službi sve dok USS John F. Kennedy, koji se danas gradi u Newport Newsu, ne pridruži floti.

Najnoviji dokumenti Američke mornarice govore kako će se Kennedy pridružiti floti 2023. godine. Treći brod iste klase, novi Enterprise je također u ranim fazama gradnje.

>>Tajvan počinje graditi podmornice

>>Kina poslala svoj jedini nosač zrakoplova kroz Tajvanski tjesnac

Komentara 49

DA
davidbraco
19:36 10.04.2017.

100 000 tona čiste demokracije !

DU
Deleted user
22:31 10.04.2017.

Ma ovo je samo brod za one male ako prestanu slusat velikog gazdu....Niti ce zaratit sa Kinom a ni sa Rusijom..Vec je tu radi ovakih drzavica kao nasa Hrvatska koja jednostavno mora slusat velikog gazdu....

Avatar lvan12
lvan12
22:51 10.04.2017.

Vise nego ikada prije se postavlja pitanje upotrebljivosti nosača aviona, koji postaju ogromne plutajuće mete za sve bolje protubrodske rakete koje koštaju svega koji milijon dolara... O psihološkom efektu potapljanja jednog ili nekoliko ovakvih brodova, i što bi on izazvao u glavama ljudi diljem svijeta ne treba niti govoriti. U svijetu novog formiranja vojnih saveza, bez raspoloživih neposlušnih država tipa Libija, Irak ili Sirija, pitanje je kome su vise potrebni ovakvi brodovi. Protiv država koje imaju obranu od ovakvih brodova (Rusija, Kina i Indija), isti neće nikada biti upotrebljeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije