AKTUALNo

Pogledajte najsmrtonosnije robote američke vojske!

Robot Atlas
Foto: Youtube Screenshot / Boston Dynamics
13.02.2017.
u 14:37

U projektu je osnovni problem bila nestabilnost, a danas je "Atlas" visok 180 cm te težak 82 kilograma.

Sjedinjene Američke Države već desetljećima ulažu na stotine milijune dolara kako bi poboljšale vojnu tehnologiju, učinkovitost te smanjile broj žrtava na različitim bojištima diljem svijeta.

U sljedećoj video snimci Boston Dynamicsa možete vidjeti nove robote i nove vojne tehnologije koje će se implementirati u američku vojsku. Obrambena agencija za napredna istraživanja i projekte (DARPA) uložit će dodatnih 3 milijarde dolara za razvoj novih vojnih tehnologija 2017. godine. Program je započeo 2008. godine kako bi se razvio "Super Vojnik". Tim su programom trebali povezati tehnologiju i biologiju kako bi osnažili ljudske karakteristike te ostvarili dodatnu prednost na bojištu. NBF je tada citirao voditelja projekta koji je izjavio kako bi novi vojnik imao deset puta veću mišićnu izdržljivost, vertikalni skok od čak dva metra, hodanje po zidovima, autonomno letenje i ostale čimbenike koji bi mu omogućili prednost na ratištu.

U videu Boston Dynamicsa, navodi se kako će najveći dio novca otići na automatsku tehnologiju. U videu je predstavljen robot "Atlas" koji pokazuje veliki napredak u razvoju dvonožnog robota. U projektu je osnovni problem bila nestabilnost, a danas je robot "Atlas" visok 180 cm te težak 82 kilograma.

Robot "Talon Swords" može nositi 6 granata kalibra 40 milimetara. Opremljen je jurišnom puškom M16, strojnicom M240 te zapaljivim raketama M202A1. Može detektirati različite eksplozivne naprave u krugu jednog kilometra te se kreće po snijegu, pijesku ili vodi brzinom od 8 km/h. Posjeduje i sedam kamera koje rade u noćnom i dnevnom načinu rada. Težak je 340 kilograma. Bio je raspoređen 2007. godine u Iraku ali nije korišten.

Najpoznatiji robot "Darpa" dugačak je 92, a visok 76 centimetara.

Robot-životinja dizajniran je kako bi prelazio izazovne terene te nosio najviše 154 kilograma. "Big Dog" je mogao prelaziti preko različitih brda, snijega, ali i šljunka. Međutim, projekt je zaustavljen 2015. godine jer je bio previše bučan za ratište.

>>Pentagon: "Ubijeno je oko 50 000 boraca tzv. Islamske Države u Siriji i Iraku"

>>F-35 projekt postaje upitan nakon što je Trump zatražio jeftiniju alternativu

Komentara 5

Avatar lvan12
lvan12
17:46 13.02.2017.

I nakon 20 minuta korištenja... Istroše se baterije!!!

ST
streetboy
18:44 13.02.2017.

Palac gore za robotiku i inžinjere , ali po čemu je autor članka zaključio da su smrtonosni. Atlas nema nikakve šanse na terenu jer previše energije troši da bi stajao na nožicama. BigDog je teretnjak ali čuješ ga na kilometarr - zaboravi. Najsimpatičniji mi je SpotMini , ali on je kućna maza , i da , ne voli banane .

DU
Deleted user
13:45 14.02.2017.

Kada dodju u ruke ISa i terorista programirat ce ih tako da ce pucati i bacati bombe po amerima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije