AKTUALNO

SAD šalje dodatnih 560 vojnika u Irak!

Bagdad
Foto: U.S. Air Force Photo/Staff Sgt. Andy M. Kin
11.07.2016.
u 15:56

Carter je otkrio Obamine planove tijekom govora američkim vojnicima na aerodromu u Bagdadu.

Sjedinjene Američke Države će poslati dodatnih 560 vojnika u Irak kako bi se osposobila oslobođena zrakoplovna baza. Tako bi se moglo konačno raditi na tome da se oslobodi Mosul, piše DailyMail.

To su riječi američkog tajnika Ministarstva obrane Ashtona Cartera koji je danas imao kratak govor tijekom svog nenadanog posjeta Iraku. Vojska se šalje kako bi popravila te osposobila zrakoplovnu baza Qayaru, oko 70 kilometara južno od Mosula.

Unutar ove postrojbe naći će se različiti inženjeri, logističari te ostale jedinice, naglasio je Carter u Bagdadu. Takvim će razvojem događaja američka vojska pomoći iračkim snagama sigurnosti da okruže grad te ga oslobode iz ruku Islamske države.

Carter je otkrio Obamine planove tijekom govora američkim vojnicima na aerodromu u Bagdadu. Ovim će slanjem broj američkih vojnika narasti na 4 647, a zadnje je slanje vojnika izvršeno prije samo tri mjeseca. Carter je ranije izjavio da će američki savjetnici pomoći iračkim bojnama, ali još nije poznato kada će se to dogoditi. Naglasio je da je zauzeće Qayare ovoga vikenda bila ključna strateška pobjeda iračkih sigurnosnih snaga i njihovih saveznika.

Islamska država je zauzela Mosul tijekom ljeta 2014. godine te je tamo smješteno glavno zapovjedništvo zadnjih godinu dana. Uz zauzimanje Qayare, iračke vladine postrojbe zauzele su Ramadi, Faludžu te nekoliko malih gradova na putu prema Mosulu, ali Islamska država i dalje kontrolira velik dio zemlje te na dnevnoj bazi izvršava napade kao što je velika samoubilačka akcija u bagdadškoj trgovačkoj četvrti Karadi. Poginulo je 186 ljudi.

>>SAD posudio Iraku 2.7 milijardi dolara za kupnju vojne opreme

>>Lavrov: "Rusija zahtjeva da Turska povuče vojsku iz Iraka!"

Komentara 1

Avatar commentator
commentator
18:44 11.07.2016.

Neka idu. A bilo bi bolje da ne idu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije