Osmansko Carstvo

Sinjski rat 1715. godine i pobjeda nad Turcima

Sinjski rat 1715. godine i pobjeda nad Turcima
Vojna povijest
01.08.2012.
u 14:58

Morejski rat završio je mirom u Požarevcu 21. srpnja 1718. između Osmanlijskog Carstva, Habsburške Monarhije i Mletačke Republike

Sinjski providur Zorzi Balbi zauzeo je vojskom i krajišnicima kule na mostu (Hanu) i stražu na Prologu. Proglasom od 27. siječnja 1715. određena je i komunikacija među graničnim točkama. Naime, straža na Prologu morala je pratiti kretanje osmanlijskih četa u Livanjskom polju, a u slučaju njihova pokreta prema Sinju trebala je obavijestiti konjaništvo na Hanu. Danju se to činilo dimom, noću vatrom, a u slučaju veće opasnostivatre su se morale pojačavati. Onda je konjaništvo sa Hana moralo odgovoriti malim topom, mačkulom, kako bi posada na sinjskoj tvrđavi bila obaviještena o neprijateljskom pokretu.
Već u proljeće počela se pod Kupresom okupljati golema osmanlijska vojska. iako je opći providur već u siječnju izradio obrambeni plan, vijest o okupljanju osmanlijske vojske unijela je strah u narodu. No, mletačke su vlasti preko izvješća uhoda, ne samo pratile pokrete osmanlijske vojske, već su i prozrele plan njihovih vojnih starješina o prodoru prema Zadru.Na tom putu trebalo je brzim napadima zauzeti prostor, unijeti paniku i strah među pukom, izolirati ih od tvrđavakoje bi tada lakše pale. Taj je plan trebalo onemogućiti, pa je opći providur nastojao oružjem i hranom osigurati sinjsku tvrđavu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije