NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti brutalno zaustavili Mađarsku revoluciju

Mađari
Foto: Radio Free Europe / Radio Liberty
1/3
04.11.2016.
u 11:58

Dana 4. studenoga 1956. godine, sovjetski su tenkovi ušli u Budimpeštu kako bi konačno slomili otpor za sva vremena.

Na današnji dan 1956. godine Sovjeti su nemilosrdno zaustavili tenkovima i vojnicima ustanak koji je započeo dvanaest dana ranije, piše History.

Problemi u Mađarskoj započeli su 1956. godine kada je na tisuće prosvjednika na ulicama zahtijevalo demokratičniji sustav te slobodu od sovjetske strahovlade. Sovjeti su ubrzo odgovorili. Vladajuća Komunistička partija postavila je novog premijera Imre Nagyja, bivšeg premijera koji je izbačen iz Komunističke partije zbog kritika na račun Staljina. Nagy je pokušao smiriti situaciju te zahtijevao da Sovjeti povuku svoju vojsku. Sovjeti su se na kraju povukli, ali je Nagy još jače potaknuo mađarski ustanak da se ukine jednostranačje. Kasnije je i objavio da Mađarska izlazi iz Varšavskog pakta koji je tada bio glavna protuteža NATO savezu.

Foto: Radio Free Europe / Radio Liberty

Dana 4. studenoga 1956. godine, sovjetski su tenkovi ušli u Budimpeštu kako bi konačno slomili otpor za sva vremena. Započela je krvava borba na ulicama, ali je snažna sovjetska vojska na kraju pobijedila. U 5 sati i 20 minuta Nagy je objavio u teškom obraćanju od 35 sekundi da se postrojbe bore, a vladina zgrada i dalje stoji na istom mjestu. Međutim, nakon nekoliko sati, Nagy je zatražio azil u jugoslavenskom veleposlanstvu u Budimpešti. Ubrzo je uhvaćen te pogubljen dvije godine kasnije. Njegov bivši kolega, János Kádár, koji je u tajnosti avionom prebačen iz Moskve u grad Szolnok, stotinjak kilometara od Budimpešte, pripremao se preuzeti vlast uz podršku Moskve.

Foto: Radio Free Europe / Radio Liberty

Sovjetska je akcija zaprepastila mnoge države na zapadu. Sovjetski vođa Nikita Hrušćev objavio je javnosti da će se odmaknuti od staljinističkih metoda, ali ovakve stvari u Budimpešti nisu govorile u prilog toj izjavi. Poginulo je oko 2 000 Mađara, dok ih je još 250 000 pobjeglo u inozemstvo. Sporadični ustanak se nastavio mjesecima kasnije te je zemlja pala u tešku ekonomsku krizu. Nezainteresiranost SAD-a zbog ovakve situacije frustrirala je i ljutila mnoge Mađare. Radijski prijenosi Voice of America te govori predsjednika Dwighta D. Eisenhowera i tajnika Johna Fostera Dullesa davali su do znanja da će SAD pomoći zatvorenicima komunističkih zatvora. Međutim, sovjetski su tenkovi pregazili Mađare, a SAD je samo putem medija osuđivao sovjetske napade.

>>Višegradska skupina spremna poslati postrojbe na Baltik

>>NATO postavlja zapovjedništva u Mađarskoj i Slovačkoj

Ključne riječi

Komentara 5

OP
OpasanNekiLik
13:28 06.11.2016.

Britanci i Francuzi, potpomognuti SAD-om, imali su u to vrijeme problem sa Naserovom (egipatskom) nacionalizacijom Sueskog kanala, pokrenuli su aizraelom rat protiv Egipta, i htjeli su da se Rusi neupliću i zato su im htjeli stvoriti neki drugi problem kojimm da se bave kako se ne bi uplitali u Suez. Naravno nahuškali su Mađare da dignu ustanak protiv Rusa i obećali pomoć. Naravno, bila je to samo laž i smiškljena prevara. Jebalo se njima za Mađare i njihovu demokraciju, nemaju oni od toga nikakve direktne koristi dok od Sueskog kanala itekako imaju. Izginuše Mađari ko glineni golubovi, Jugoslavija morala predati Nagya Rusima iako su znali da će ga Rusi odmah streljati, ali jbg bolje i to nego da Rusi krenu i na Jugu (a Zapad jednako pomogne). Stara pouka, ne budi naivan u traženju ideala, i ne vjeruj Danajcima ni kad ti poklone (demokraciju) nose. Ne može ti demokraciju nitko pokloniti, za nju moraš sazrijeti i sam je stvoriti.

DU
Deleted user
12:21 05.11.2016.

Nikita Hrušćev????

DR
Drugar
12:27 06.11.2016.

USA stoji iza pobune. Kao podrzavaju "madjarski narod".Tako podrzavaju i druge "narode" da bi rusili sisteme koji im ne odgovaraju.Tako su srusili Jugoslaviju.Kapitalisti ne priznaju nikakav drugi sistem osim njihovog vlastitog, i zato sad Rusiju napadaju da bi mogli svoj kapitalisticki sistem nametnuti citavom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije