DRUGI SVJETSKI RAT

Sovjeti zauzeli Varšavu

Rat
Foto: Wikimedia CC
17.01.2017.
u 18:57

Nakon što je Staljin mobilizirao 180 divizija protiv Nijemaca u Poljskoj i istočnoj Pruskoj, general Georgi Žukov prešao je rijeku Vislu te oslobodio grad, ali ga predao SSSR-u.

Na današnji dan Sovjeti su oslobodili poljski glavni grad Varšavu koji je do tada bio u njemačkim rukama, piše History.

Varšava je bila ratište od početka rata u Europi. Njemačka je započela rat zračnim napadom 1. rujna 1939. godine te je tada započela opsada u kojoj je pobijeno na desetke tisuća poljskih civila te je uništen veći broj povijesnih spomenika. Bez struje, vode i hrane, Varšava se predala Nijemcima 27. rujna.

SSSR je pripojio istočni dio Poljske dijelom ugovora Molotov-Ribbentrop koji je potpisan u kolovozu 1939. godine. Ubrzo su saveznici zaratili. U kolovozu 1944. godine, Sovjeti su započeli protjerivati Nijemce na zapad prilikom napredovanja prema Varšavi. Poljska vojska je tada bila zabrinuta kako će Sovjeti ostati u glavnog gradu te je započela ustanak protiv Nijemaca. Poljaci su vjerovali da mogu poraziti Nijemce te bi tada Saveznici utemeljili poljsku antikomunističku vladu nakon rata. Međutim, Sovjeti su umjesto pomoći, samo čekali izvan grada dok su Nijemci masakrirali Poljake te ih slali u koncentracijske logore. Ovim činom je uništena poljska pobunjenička vojska koja bi se borila protiv Sovjeta.

Nakon što je Staljin mobilizirao 180 divizija protiv Nijemaca u Poljskoj i istočnoj Pruskoj, general Georgi Žukov prešao je rijeku Vislu te oslobodio grad, ali ga predao SSSR-u. Prijeratna populacija Varšave od 1 300 000 ljudi je nakon rata pala na samo 150 000 ljudi.

>>Putin u Moskvi postavlja napredni raketni sustav S-400

>>Putin: "Ruska vojska je najjača"

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
20:43 17.01.2017.

Hm da, al tovariš Staljin je ipak bil antifašist pa je se gor napisano OK ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije