BIVŠI ŠEF MI6 UPOZORAVA

Svijet ulazi u opasnije stanje nego za vrijeme Hladnog rata

Rat
Foto: Wikimedia CC
12.10.2016.
u 14:44

Sir John Sawers rekao je da Zapad mora shvatiti da se odnos snaga mijenja zbog rasta snage Rusije i Kine

"Prelazimo u eru koja će biti opasna, ako ne i opasnija od Hladnog rata jer fokus trenutačno nije na odnosima između Moskve i Washingtona", izjavio je za emisiju Today, radio BBC-ja. Sir John je također napao Borisa Johnsona za njegov poziv na protest ispred ruskog veleposlanstva u Londonu. Dodao je da bi takvi protesti zbog Sirije mogli utjecati na diplomatsko osoblje i britansko veleposlanstvo u Moskvi, piše Independent.

Nakon što je g. Johnson zatražio protestiranje ispred ruskog veleposlanstva, sir John je izjavio da "svi moraju biti pažljivi i razmišljati o sigurnosti našeg veleposlanstva u Moskvi te razmisliti o pozivu na demonstracije u Londonu".

"Svi se sjećamo što se dogodilo u našem teheranskom veleposlanstvu prije tri ili četiri godine. Ne mislim da će se isti događaj odvijati u Moskvi, ali moramo biti svjesni posljedica ovakvog poziva na protest", dodao je Sawers te zaključio kako je kriza u Siriji izravan rezultat britanske odluke da se ne sudjeluje u građanskome ratu 2013. Tu je odluku donio David Cameron.

"Napustili smo taj dio svijeta te su Rusi ušli u sukob. To je zasigurno bila greška. Kemijska oružja korištena su od strane režima protiv civila u Damasku", dodao je.

Dopredsjednik organizacije Stop The War Chris Nineham izjavio je da njegova organizacija ne podržava protestiranje izvan ruskog veleposlanstva. 

Protest ispred ruskog veleposlanstva neće donijeti nikakvu razliku u onome što Putin radi jer smo mi u Velikoj Britaniji te naravno, na zapadu.

>>NIZOZEMSKI ISTRAŽITELJI: "Raketa koja je srušila MH-17 dolazi iz Rusije"

>>SAD i NATO savez pripremaju bespilotni mlažnjak naoružan laserima

Komentara 7

Avatar commentator
commentator
19:14 13.10.2016.

Naravno da "ulazi "u opasnije stanje nego za v.h.r," jer za razliku od vremena hladnoga rata zaliha nafte na primjer, ima manje, a javio se ogroman potrošač kao što je Kina.

NA
narod1
21:29 12.10.2016.

Po čemu to Rusiji raste snaga. Ona i dalje ovisi o oafti i plinu koji su niske cijene, što znači da Rusija ekonomski ide dolje. Kada je cijena nafte visoka Rusija ulaže u oružje, kada cijena pada Rusija također pada. Rusija nije nikakva konkurencija zapadu, jedini njen adut su tisuće nuklearnih glava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije