NOVO POSEBNO IZDANJE VOJNE POVIJESTI

Zašto je Patton mrzio Britance?

Patton
Foto: www.history.com
20.10.2014.
u 18:46

Načelnik Eisenhowerove obavještajne sekcije bio je Britanac, Britanac je bio i glavni logističar, zapravo svi Ikeovi savjetnici bili su Britanci, a sada je ovaj čak i počeo govoriti kao oni. Patton je bio duboko razočaran svojim starim prijateljem i sadašnjim šefom. Sljedećih tjedana Eisenhower je Pattonu davao sve više razloga za ljutnju...

U trenutcima najvećeg životnog uspjeha Pattona je svejedno mučio jedan problem, a to je ovoga puta bio Eisenhower kao vrhovni zapovjednik savezničkih snaga na sjevernoafričkom ratištu. Eisenhower je već po prirodi svoga posla bio usmjeren na tijesnu suradnju s Britancima, no Patton je tijekom posjeta Gibraltaru (kamo je Eisenhower smjestio svoj stožer) otkrio da ovaj prema Britancima gaji ne samo korektne nego, nažalost, čak i izrazito prijateljske odnose. Na temelju čega je to Patton zaključio? 

Pa, za početak načelnik Eisenhowerove obavještajne sekcije bio je Britanac, Britanac je bio i glavni logističar, zapravo svi Ikeovi savjetnici bili su Britanci, a sada je ovaj čak i počeo govoriti kao oni. Patton je bio duboko razočaran svojim starim prijateljem i sadašnjim šefom. Sljedećih tjedana Eisenhower je Pattonu davao sve više razloga za ljutnju, iako se čini da se ovdje više radilo o subjektivnom dojmu, nego o stvarnoj i pretjeranoj naklonosti Britancima. Uostalom vojna se situacija zakuhala: u Francuskom Maroku je, doduše, vladao mir, no zato su se na mediteranskoj obali tek spremale odlučujuće bitke. Njemačka Peta oklopna armija pružala je u sjevernom Tunisu žestoki otpor, jednako kao i Rommelova Njemačko- talijanska oklopna armija kojoj Hitler nije dopuštao da se evakuira.

S obzirom na to da je kampanja u Maroku očito bila gotova, Eisenhower je odlučio prebaciti dio Pattonovih snaga i poslati ih u pomoć britanskoj Prvoj armijia to je kod Pattona izazivalo veliko nezadovoljstvo i ljutnju. Ta ljutnja naravno nije bila usmjerena prema Nijemcima (koji su se pošteno borili za svoje interese), nego prema Britancima koji su izgleda potpuno ovladali Eisenhowerom i sada povlače konce kako njima odgovara.  „Bojim se da su nas Britanci opet nadmudrili“ – zapisao je u dnevnik. U njemu je zapravo sve više jačao strah kako će ostati obični promatrač ratnih zbivanja, zaboravljen u dalekom Maroku, dok će Britanci pobrati svu slavu i to još s američkim vojnicima.

Krajem studenoga stigao je Pattonu pak novi šok, i to kada je jedanaest godina mlađi general-pukovnik Wayne Clark (koji je baš na Pattonov rođendan dobio treću zvjezdicu, pokvarivši time inače savršeni dan) dobio zapovjedništvo nad američkom Petom armijom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije