1945. - 2015.

70. obljetnica završetka bitke u Ardenima, prikaz oživljene povijesti u Belgiji

Foto: http://ww2.wwarii.com/
BB
Foto: www.bestwarfilms.com
BB
Foto: Wikimedia
101
Foto: http://media.moddb.com/
WW2
15.01.2015.
u 15:10
Dovezeni su njemački "Jagdpanther" lovac na tenkove i američki "M36 Jackson" tenk u grad Bastogne jer je bitka bila veoma poznata po svojim tenkovskim sukobima.
Pogledaj originalni članak

Stotine Amerikanaca i Belgijaca okupilo se ovaj tjedan tijekom prikaza oživljene povijesti i obilježavanja 70. obljetnice "Bitke za Izbočinu" (Battle of the Bulge), prenosi portal WHO.

Prije 70 godina odvijala se "Bitka za Izbočinu". Počela je sredinom prosinca te je trajala gotovo šest tjedana. To je bila zadnja velika ofenziva njemačke vojske koja je namjeravala probiti američke položaje u Ardenima te zauzeti luku Antwerp.

Iako je u početku nacistički napad bio veoma uspješan, a Amerikanci su pretrpjeli velike gubitke; vrijeme se popravilo te su saveznički zrakoplovi počeli bombardirati neprijateljske položaje i tenkove.

Foto: http://media.moddb.com/

Amerikanci su držali grad Bastogne te se uspješno branili unatoč prodiranju njemačkih teških tenkova. Nekoliko mjeseci kasnije Hitler je umro, a njemačka vojska se predala.

Zbog važnosti ove bitke i njezinoj ulozi kao jedne od prekretnica u Drugome svjetskom ratu, Belgijci i Amerikanci su se skupili u gradu i izvan njega kako bi prikazali tijek bitke uz određene uniforme i tenkove iz toga vremena.

Dovezeni su njemački "Jagdpanther" lovac na tenkove i američki "M36 Jackson" tenk u grad Bastogne jer je bitka bila veoma poznata po svojim tenkovskim sukobima.

Foto: www.bestwarfilms.com

Vrijeme je bilo oblačno kao i 1944. godine. Ledeni uvjeti nisu zaustavili komemoraciju i stotine posjetitelja.

Mladi i stari posjetitelji, veterani i lokalni stanovnici nosili su američke uniforme iz Drugoga svjetskog rata.

Foto: Wikimedia

U središtu grada Bastogne gdje su američki vojnici 101. padobranske divizije branili svoje položaje, postavljene su belgijske i američke zastave. Jedan je restoran čak postavio veliki "HVALA VAM" natpis.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda posjetili su komemoraciju i mimohod uniformiranih veterana i "običnih" ljudi.

Američki vojnici koji su trenutno u istom području djelovanja izjavili su da je nevjerojatno što su postrojbe pretrpjele i ostvarile unatoč gustoj šumi, uskim putevima, magli i ledenim temperaturama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.