IZ NOVOG BROJA

Hladnoratovska bitnica 4x88mm Prevlaka

Manuel Martinović
22.04.2024.
u 08:32

Sastojala se od četiri njemačka protuzrakoplovna topa M-18/36/37/42 kalibra 88mm. U JRM je označavan kao D-56 obalni top 88mm

Sastojala se od četiri njemačka protuzrakoplovna topa M-18/36/37/42 kalibra 88mm. U Jugoslavenskoj ratnoj mornarici je označavan kao D-56 obalski top 88mm.

Topovi su bili trofejnog tipa, dakle zarobljeni od Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata ili su dopremljeni kao pomoć Saveznika tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Kada kažemo Saveznika to se u tadašnjem kontekstu odnosilo na SAD, UK i SSSR. Na popisu opreme JRM na dan 31.12.1990., top 88mm je bio najbrojniji među ostalim (85mm, 90mm, 100mm i 130mm) i navodi se broj od 96 komada. I danas je teško sagledati kako bi se pokazao koncept zaštite obalnog pojasa koji je razvijala bivša JNA, odnosno JRM. Naslijeđe utvrđenog obalnog sustava, počevši od srednjevjekovnih utvrđenih gradova, izuzetne K.u.K .fortifikacijske arhitekture (naročito Pula, Boka i Šibenik), ono što su u tom pravcu radili Kraljevina Jugoslavija, Italija i Njemačka, determiniralo je i poslijeratni pravac sustava obrane obale u SFRJ. Dakle, jako utvrđeni, najčešće u stijenu ukopani, sustav brzometnih obalnih bitnica koje bi branile potencijalne desantne pravce i defanzivna minska polja u dometu istih. Za pedesete, šezdesete godine 20. stoljeća, bilo je izuzetno kvalitetno rješenje. Ovakav sustav utvrda koje su predstavljale jadranski (slično kao atlantski) bedem je vremenom i uvođenjem u upotrebu novih oružja gubio na žilavosti, kao i aktualnosti oružanih sustava kojim je raspolagao. Osnovni stacionarni tipovi koji su bili zasnovani na PZ topovima iz Drugog svjetskog rata (88 i 90 mm), iako sjajni u svoje vrijeme, postajali su zastarjeli. Još izraženije je to bilo sa pokretnom varijantom, također "ratnim veteranom", sovjetskim PZT 85mm. Uvođenje radara, kasnije i sistema SUVOA (sistem upravljanja vatrom obalnog topništva) sedamdesetih godina, svakako je podiglo kvalitetu i stupanj obrane Švedska i Norveška su prepoznale te promjene pa su postepeno napuštale sustav stacionarnog topništva (kod njih uglavnom kupolnog tipa) i prelazile na lake i mobilne raketne sustave. U JRM su uvedeni respektabilni topovi 130 mm i sovjetski samohodni protubrodski raketni sustav Rubež-E.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2024.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije