NOVI PRILOZI ZA POVIJEST USTAŠKE VOJNICE 2. DIO

[IZ NOVOG BROJA] Druga bitka za Ludbreg u srpnju 1944.

Foto: Vojna povijest
[IZ NOVOG BROJA] Druga bitka za Ludbreg u srpnju 1944.
03.06.2014.
u 23:18
Napad je u potpunosti iznenadio partizanske snage koje su se povukle u neredu, a bolnički vod pritom je ostao bez sanitetskog tvoriva. Postrojbe PTS-a produžile su napad i ubrzo je čitava I. zagorska brigada potisnuta u selo Višograd na pravac kojim je nastupala I./1. PTS bojna.
Pogledaj originalni članak

S obzirom da su snage NOVJa počele sve više ugrožavati komunikaciju od Varaždinskih Toplica prema Ludbregu, zapovjednik PTS-a, ustaški pukovnik Ante Moškov prebacio je iz Zagreba u Varaždinske Toplice tri satnije Dočasničkog tečaja PTS-a, a u Novi Marof jednu kombiniranu bojnu sastavljenu od 1./II. i 1./ III. satnije Zagrebačkoga ustaškoga posadnog zdruga (ZUPZ) i 1./ VII. satniju I. prometnog zdruga. Kako je 1./II. satnija ZUPZ-a činila posadu Marije Bistrice, na njezino mjesto postavljena je 8./III. satnija Stražarskog sklopa PTS-a. Na ovaj način oslobodile su se snage 1. pješačke pukovnija PTS-a za
pothvat čišćenja područja između Varaždinskih Toplica i Ludbrega, koji je otpočeo 5. srpnja u ranim jutarnjim satima. 

Napad se razvijao iz dvaju smjerova: II./1. PTS bojna i tri satnije Dočasničkog tečaja PTS-a nastupale su od Varaždinskih Toplica i Novog Marofa prema Drenovcu i Svibovcu, a I./1. i III./1. PTS bojna od Ludbrega prema Leskovcu i Svibovcu. U 3 sata III./1. PTS bojna krenula je iz Ludbrega pravcem Vinogradci – Liepa Gorica – uzvisina Medved (kota 333), gdje se sukobila s jednom satnijom I. zagorske brigade, a uz nju su se još nalazile i stožerne postrojbe 32. divizije NOVJ-a, bolnički vod i dočasnička škola. Napad je u potpunosti iznenadio partizanske snage koje su se povukle u neredu, a bolnički vod pritom je ostao bez sanitetskog tvoriva. Postrojbe PTS-a produžile su napad i ubrzo je čitava I. zagorska brigada potisnuta u selo Višograd na pravac kojim je nastupala I./1. PTS bojna.

Za napad je određena XVII. udarna brigada, a XXI. udarna brigada i XXV. brodska brigada osiguravale su pravac iz smjera Koprivnice

Ova je bojna nastup otpočela u 2 sata i kretala se pravcem Ludbreg – Hra stovsko – Slanje – kota 175 – Duga greda – kota 292 – Tri Međe – uzvisina Piramida gdje je prispjela u 7,30 sati. S ove uzvisine jasno su se mogle vidjeti snage I. zagorske brigade u odstupanju iz Višograda prema Drenovcu. Uslijedio je napad I./1. PTS bojne pravcem brdo Piramida – Višograd u kojem je I. zagorska brigada potisnuta na položaj II./Braća Radić bojne na brdu Glavica (kota 437).

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, odčetvrtka 5.6. na svim kioscima!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Django
Django
22:03 07.06.2014.

Ma daajte dečki, koja "bitka"!? Ovdje govorimo o čarkama. A onda je došel lugar i se ih je steral iz šume!

Avatar Plantago
Plantago
11:52 09.06.2014.

I tko onda veli da Hrvati nisu bili u partizanima? Hej, Hrvatsko zagorje... to je sjeverno od Zagreba.