Naslovnica

[IZ NOVOG BROJA] Druga bitka za Ludbreg u srpnju 1944.

Napad je u potpunosti iznenadio partizanske snage koje su se povukle u neredu, a bolnički vod pritom je ostao bez sanitetskog tvoriva. Postrojbe PTS-a produžile su napad i ubrzo je čitava I. zagorska brigada potisnuta u selo Višograd na pravac kojim je nastupala I./1. PTS bojna.
03. lipnja 2014. u 23:18 2 komentara 4398 prikaza
Karta
Foto: Vojna povijest

S obzirom da su snage NOVJa počele sve više ugrožavati komunikaciju od Varaždinskih Toplica prema Ludbregu, zapovjednik PTS-a, ustaški pukovnik Ante Moškov prebacio je iz Zagreba u Varaždinske Toplice tri satnije Dočasničkog tečaja PTS-a, a u Novi Marof jednu kombiniranu bojnu sastavljenu od 1./II. i 1./ III. satnije Zagrebačkoga ustaškoga posadnog zdruga (ZUPZ) i 1./ VII. satniju I. prometnog zdruga. Kako je 1./II. satnija ZUPZ-a činila posadu Marije Bistrice, na njezino mjesto postavljena je 8./III. satnija Stražarskog sklopa PTS-a. Na ovaj način oslobodile su se snage 1. pješačke pukovnija PTS-a za
pothvat čišćenja područja između Varaždinskih Toplica i Ludbrega, koji je otpočeo 5. srpnja u ranim jutarnjim satima. 

Napad se razvijao iz dvaju smjerova: II./1. PTS bojna i tri satnije Dočasničkog tečaja PTS-a nastupale su od Varaždinskih Toplica i Novog Marofa prema Drenovcu i Svibovcu, a I./1. i III./1. PTS bojna od Ludbrega prema Leskovcu i Svibovcu. U 3 sata III./1. PTS bojna krenula je iz Ludbrega pravcem Vinogradci – Liepa Gorica – uzvisina Medved (kota 333), gdje se sukobila s jednom satnijom I. zagorske brigade, a uz nju su se još nalazile i stožerne postrojbe 32. divizije NOVJ-a, bolnički vod i dočasnička škola. Napad je u potpunosti iznenadio partizanske snage koje su se povukle u neredu, a bolnički vod pritom je ostao bez sanitetskog tvoriva. Postrojbe PTS-a produžile su napad i ubrzo je čitava I. zagorska brigada potisnuta u selo Višograd na pravac kojim je nastupala I./1. PTS bojna.

Za napad je određena XVII. udarna brigada, a XXI. udarna brigada i XXV. brodska brigada osiguravale su pravac iz smjera Koprivnice

Ova je bojna nastup otpočela u 2 sata i kretala se pravcem Ludbreg – Hra stovsko – Slanje – kota 175 – Duga greda – kota 292 – Tri Međe – uzvisina Piramida gdje je prispjela u 7,30 sati. S ove uzvisine jasno su se mogle vidjeti snage I. zagorske brigade u odstupanju iz Višograda prema Drenovcu. Uslijedio je napad I./1. PTS bojne pravcem brdo Piramida – Višograd u kojem je I. zagorska brigada potisnuta na položaj II./Braća Radić bojne na brdu Glavica (kota 437).

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, odčetvrtka 5.6. na svim kioscima!

  • Avatar Django
    Django:

    Ma daajte dečki, koja "bitka"!? Ovdje govorimo o čarkama. A onda je došel lugar i se ih je steral iz šume!

  • Avatar Plantago
    Plantago:

    I tko onda veli da Hrvati nisu bili u partizanima? Hej, Hrvatsko zagorje... to je sjeverno od Zagreba.