DRUGI SVJETSKI RAT

14. oklopna divizija u napadu na Jugoslaviju izgubila je samo jedan tenk

Foto: www.snipview.com
14. oklopna divizija u napadu na Jugoslaviju izgubila je samo jedan tenk
02.11.2015.
u 17:38
Tije­kom dana zarobljeno je 15.000 vojnika, 300 časnika i 22 generala. Sljedećeg dana osno­vana je Nezavisna Država Hrvatska, koja je zatražila da svi Hrvati u jugoslavenskoj vojsci prestanu s borbom i odu kućama...
Pogledaj originalni članak

Zbog vojnog puča u Jugoslaviji i iznenadne promjene na Balkanu, Hitler je 27. ožujka 1941. zapovjedio da se intervencija u Grč­koj proširi na Jugoslaviju.

Polazište 14. oklopne divizije nalazilo se nedaleko od Nagykanizse u Mađarskoj, kamo je stigla že­ljeznicom 7. travnja s ukupno 45 Panzera II., 16 Panzera III. s topovima kalibra 37 mm, 35 Panzera II. s topovima kalibra 50 mm, 20 Pan­zera IV. i 8 zapovjednih tenkova, odnosno 17 tenkova manje od punog sastava.

Zbog snije­ga i kiše trebalo joj je dva dana da stigne na polazne položaje nedaleko od Barcsa, gdje su u iznenadnom napadu njemački inženjerci uspjeli zauzeti neoštećen most preko Drave. U ranu zoru 10. travnja divizija je preko mo­sta krenula preko Virovitice prema Zagrebu. Na nekoliko mjesta u smjeru kretanja uoče­ne su veće protivničke snage koje su najprije napadnute obrušavajućim bombarderima i zatim tenkovima, pa je otpor ubrzo slomljen. Dalje do Zagreba nije bilo snažnijeg otpora. Slabo naoružana višenacionalna vojska ko­jom su zapovijedali srpski časnici raspala se za nekoliko sati. Brzina napredovanja bila je tolika da su zbog udaljenosti prekinute radioveze s nadređenim XLVI. korpusom. Oko 19 sati i 30 minuta 10. travnja 1941., na­kon što je 14. oklopna divizija u jednom danu prešla 160 kilometara, prva vozila izviđačke bojne stigla su do predgrađa Zagreba. Tije­kom dana zarobljeno je 15.000 vojnika, 300 časnika i 22 generala. Sljedećeg dana osno­vana je Nezavisna Država Hrvatska, koja je zatražila da svi Hrvati u jugoslavenskoj vojsci prestanu s borbom i odu kućama, i 14. oklo­pna divizija ušla je u Zagreb, a tada su nastale i priložene fotografije. Navečer 11. travnja u Zagreb su ušli dijelovi 132. njemačke pješač­ke divizije, smjenjujući 14. oklopnu koja je krenula dalje. Već 14. travnja divizija je u Jaj­cu, sljedećeg dana u Mostaru, pa dan poslije u Sarajevu. Kapitulacija Kraljevine Jugoslavi­je 17. travnja zatekla je 14. oklopnu diviziju u Trebinju, dok su njezini izviđački dijelovi do­segnuli Dubrovnik. Tijekom ratnih operacija 14. oklopna divizija izgubila je samo jedan tenk Panzer II.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:45 02.11.2015.

Srbija je planirala još od izazivanja prvog svjetskog rata atentatom u Sarajevu da dođe do austrijskle granice svojom politikom...

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
18:25 02.11.2015.

Naravno da je bilo bez gubitaka. Tako je bilo i kasnije, sve do kraja 2.svjetskog rata - na ovim prostorima, nakon što su poginuli prvi (i pravi) antifašisti, hrvatski ustanici protiv nacizma, kasnije se je sve svodilo na panična bježanja četnika i partizana po šumama i gorama. Tako je bilo dok im Churchil nije dao prostor da organiziraju Jugoslaviju (i pobiju sve Hrvate -uključujući i žene i djecu- koje su mogli, zvjerski, o otimačini da i ne govorimo). Stvarno je vrijeme da prava istina izađe na vidjelo. Dosta su nam laži servirali u SFRJ, od kojih su neke bile posebno gnjusne (Bleiburg i sl.)

PI
Pikador
16:58 04.11.2015.

Agitacija fašizmu *************************************** Ovo nije vojna povjest već samo gola promičba fašizma. Da je tako vidi se i po odjeku nekih čitatelja, a vrhunac je citiram „ e da nam je danas takve hitlerovske Njemačke“. ******************************* Na kraju sve je tako smotano tako da nismo saznali na koji način je stradao taj jedan jadan fašistički tenk. Možda se i izgubio .... Isto članak govori o samo jednoj vojnoj jedinici, te se nema nikakkvih saznanja kolika je ukupna vojna moć djelovala..? Koliko su Ustaša doveli iz italije ili je to išlo na talijanskom prijevozu...?.