JUŽNOKINESKO MORE

Filipini prebacili vojsku na otok koji svojata Kina

Foto: Wikimedia CC
Filipini prebacili vojsku na otok koji svojata Kina
12.05.2017.
u 14:20
Izgradit će se solarna energetska postaja, postrojenje za desalinizaciju vode te će se obnoviti vojna infrastruktura.
Pogledaj originalni članak

"Filipini su započeli sa slanjem vojske i opreme na sporni otok u Južnokineskom moru koji svojataju i Manila i Peking", izjavio je filipinski general. Vijest je stigla usred gradnje nove zrakoplovne piste na otoku, piše EAReview.

"Vojska i inicijalne zalihe stigle su na otok Pag-asa prošloga tjedna", izjavio je general-pukovnik Raul De Rosario, šef filipinskog zapadnog zapovjedništva.

Oko 1.6 milijardi pesosa (32 milijuna dolara) potrošeno je za gradnju na otoku. Izgradit će se solarna energetska postaja, postrojenje za desalinizaciju vode te će se obnoviti vojna infrastruktura. Ranije ovoga mjeseca, kineski veleposlanik Zhao Jianhua upozorio je da je sva gradnja na otoku Thitu ilegalna.

"Filipinska okupacija navedenih otoka je ilegalna. Tako je i gradnja ilegalna", dodao je veleposlanik.

Zhao je dodao kako će Kina upozoriti svaki zrakoplov koji uđe u zračni prostor otoka, te sve zrakoplove iznad veće grupe otoka Kalayaan.

Filipinsko ministarstvo obrane izjavilo je kako je otočje pod nadležnosti Palawana, filipinske provincije.

Otočje Spratly je već dugi niz godina glavni temelj sukoba između Filipina i Kine jer Peking polaže pravo na sve otoke u Južnokineskom moru. Tako pokušavaju učvrstiti svoje pravo na otoke transformiranjem podvodnih grebena za piste, radare i borbene sustave.

Haški sud je presudio prošle godine kako je Kina učinila nenadoknadivu štetu ekosustavu otočja Spratly. Peking je odbacio sve tvrdnje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.