NA DANAŠNJI DAN

Pobjeda u Europi!

tumblr
08.05.2017.
u 11:02

Dan 8. svibnja označava se kao dan kada su njemačke postrojbe u Europi položile svoje oružje

Na današnji dan 1945. godine, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države proslavile su Dan pobjede u Europi. Nekada okupirani gradovi u zapadnoj Europi proslavili su pobjedu nad nacizmom, piše History.

Dan 8. svibnja označava se kao dan kada su njemačke postrojbe u Europi položile svoje oružje - u Pragu, Nijemci su se predali svojim sovjetskim suparnicima, dok su u Kopenhagenu, Oslu i Karlshorstu blizu Berlina kapitulirali prekidom vatre. Svakog je sata potpisivano sve više kapitulacija u Berlinu i na istoku Njemačke.

Glavni problem njemačkih vojnika bilo je izbjegavanje predaje sovjetskim snagama. Kada se oko milijun Nijemaca pokušalo predati na zapadu kada su završile borbe u Čehoslovačkoj, Sovjeti su ih okružili i zaustavili. Rusi su zarobili oko 2 milijuna vojnika prije i nakon njemačke predaje.

U međuvremenu je oslobođeno i oko 13 000 britanskih vojnika te vraćeno u Veliku Britaniju. Dana 9. svibnja Sovjeti su izgubili još 600 vojnika u Šleskoj prije nego su kapitulirali.

Zbog navedenog razloga, Dan pobjede je proslavljen tek 9. svibnja u Moskvi s radijskom porukom velikog vođe Staljina: "Završila je velika borba slavenskih nacija... u pobjedi! Vaša je hrabrost porazila naciste. Rat je gotov." 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije