Naslovnica

Pobjeda u Europi!

Dan 8. svibnja označava se kao dan kada su njemačke postrojbe u Europi položile svoje oružje
08. svibnja 2017. u 11:02 0 komentara 827 prikaza
Foto: tumblr

Na današnji dan 1945. godine, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države proslavile su Dan pobjede u Europi. Nekada okupirani gradovi u zapadnoj Europi proslavili su pobjedu nad nacizmom, piše History.

Dan 8. svibnja označava se kao dan kada su njemačke postrojbe u Europi položile svoje oružje - u Pragu, Nijemci su se predali svojim sovjetskim suparnicima, dok su u Kopenhagenu, Oslu i Karlshorstu blizu Berlina kapitulirali prekidom vatre. Svakog je sata potpisivano sve više kapitulacija u Berlinu i na istoku Njemačke.

Glavni problem njemačkih vojnika bilo je izbjegavanje predaje sovjetskim snagama. Kada se oko milijun Nijemaca pokušalo predati na zapadu kada su završile borbe u Čehoslovačkoj, Sovjeti su ih okružili i zaustavili. Rusi su zarobili oko 2 milijuna vojnika prije i nakon njemačke predaje.

U međuvremenu je oslobođeno i oko 13 000 britanskih vojnika te vraćeno u Veliku Britaniju. Dana 9. svibnja Sovjeti su izgubili još 600 vojnika u Šleskoj prije nego su kapitulirali.

Zbog navedenog razloga, Dan pobjede je proslavljen tek 9. svibnja u Moskvi s radijskom porukom velikog vođe Staljina: "Završila je velika borba slavenskih nacija... u pobjedi! Vaša je hrabrost porazila naciste. Rat je gotov." 

Rat AKTUALNO Ruska mornarica postavit će raketne sustave protuzračne obrane "Buk" na Krimu Rat SJEVERNA KOREJA PRIJETI KPA: "Koristit ćemo 'nuklearni mač pravde' protiv južnokorejsko-američkih vojnih vježbi!"
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.