Drugi svjetski rat, Balkan, Bitke

Granatiranja samo pošteđen Pečuh

Foto: Vojna povijest
Granatiranja samo pošteđen Pečuh
02.05.2012.
u 00:00
Maršal Tolbuhin ratne je operacije vodio bezobzirno i surovo. U njegovom rječniku nije postojao pojam prekomjernog granatiranja
Pogledaj originalni članak

Nakon iskrcavanja angloameričkih snaga u Italiji i na obale južne i sjeverozapadne Francuske, Njemačka je izgubila svaku mogućnost za preokret i pobjedu u ratu. U toj su fazi Drugoga svjetskog rata njemačke snage trpjele udare na svim bojištima i postupno su potiskivane prema svojim prijeratnim granicama, ostavljajući iza sebe najčešće pustoš. Pokret Josipa Broza nanosio je osovinskim snagama značajne gubitke u ljudstvu i tehnici i premda je antifašistički pokret izrastao u cijenjenu vojnu silu, entuzijazam boraca nije mogao nadomjestiti nestručnost zapovjedništva na gotovo svim razinama.

Zbog lošeg poznavanja vojne taktike i skromne opremljenosti, koje se osobito ocrtavalo u nedostatku teškog topništva i zrakoplovstvu, partizani su i u bitkama iz kojih su izašli kao pobjednici imali velike ljudske gubitke, navodi slavonski povjesničar i publicist Zdenko Samaržija, autor udžbenika za osnovne i srednje škole, koji se, među ostalim, bavi i povijesti medicine Baranje, Slavonije i Srijema s osobitim zanimanjem za razvoj vojnoga zdravstva ovoga dijela Podunavlja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.