DOMOVINSKI RAT

Haubice za obranu Republike Hrvatske

Foto: Tomislav Šulj
Haubice za obranu Republike Hrvatske
07.11.2014.
u 16:42
U obrani Republike Hrvatske upotrebljavale su se i haubice nakon zauzimanja vojnog skladišta JNA, „27. juli“ na Selskoj cesti u Zagrebu, 4. listopada 1991. godine
Pogledaj originalni članak

Tijekom Domovinskog rata, posebno u prvom razdoblju do potpisivanja „Sarajevskog primirja“ (siječanj 1992.), mnoge su pojave svojom posebnošću izazivale pozornost. U nametnutom ratu daleko nadmoćnijem neprijatelju valjalo se suprotstaviti svim mogućim sredstvima za obranu. Hrvatski su se tehničari, inženjeri, a ponajčešće i sami vojnici na bojišnici u prvim mjesecima rata domišljali kako oružani otpor učiniti što učinkovitijim u uvjetima nestašice oružja i streljiva. Tako su, primjerice, istočno-slavonsko ratište štitili poljoprivredni avioni „Samostalnog zrakoplovnog voda“ pomažući izvidničkim misijama i napadajući agresora improviziranim bombama, takozvanim „bojlerima“. 

Istodobno, oni koji su na zemlji, u ratnom paklu Vukovara odolijevali napadima već za vrijeme agresije postali su medijski znani po korištenju „Krešimira“, inovativnog oruđa kojim su se s automatske puške uz pomoć tromblonskog metka ispaljivale ručne bombe na daljinu. Srpskim vojnicima nije bilo jasno kako ih se ručnim bombama gađa s udaljenosti većih i od 200 metara te su zaključili da vukovarski branitelji nadnaravnu snagu crpe iz mješavine alkohola i droga, odatle i naziv „pijane ustaše“...

>>Hrvatska građanska i seljačka zaštita - oružana sila Banovine Hrvatske

Novi broj VP magazina za vojnu povijest pronađite od 5. studenoga na svim kioscima za samo 19,99 kn!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:14 07.11.2014.

Mi smo se gotovo bez oružja uspjeli usprotiviti i to dobro preotiv 3. vojne tehnike u Europi, a to je zato što kada braniš svoj teritorij braniš ga sa srcem u odnosu na one koji napadaju!

Avatar MarkoHR
MarkoHR
18:18 07.11.2014.

Topnik sam po struci, na početku nam je svaka cijev i svaka granata ili mina značila jako puno. Kasnije su se odlične haubice počele proizvoditi u Zagorju, isto tako i višecjevni bacači, minobacači... Več od tada svirali smo mnoge budnice, koje su ušle u povijest.. :)

Avatar MarkoHR
MarkoHR
19:29 07.11.2014.

Za tzv. Maxa.. slabo ti ide hrvatski jezik, nemoj se više blamirati :)