DOMOVINSKI RAT

Haubice za obranu Republike Hrvatske

Haubice
Foto: Tomislav Šulj
07.11.2014.
u 16:42

U obrani Republike Hrvatske upotrebljavale su se i haubice nakon zauzimanja vojnog skladišta JNA, „27. juli“ na Selskoj cesti u Zagrebu, 4. listopada 1991. godine

Tijekom Domovinskog rata, posebno u prvom razdoblju do potpisivanja „Sarajevskog primirja“ (siječanj 1992.), mnoge su pojave svojom posebnošću izazivale pozornost. U nametnutom ratu daleko nadmoćnijem neprijatelju valjalo se suprotstaviti svim mogućim sredstvima za obranu. Hrvatski su se tehničari, inženjeri, a ponajčešće i sami vojnici na bojišnici u prvim mjesecima rata domišljali kako oružani otpor učiniti što učinkovitijim u uvjetima nestašice oružja i streljiva. Tako su, primjerice, istočno-slavonsko ratište štitili poljoprivredni avioni „Samostalnog zrakoplovnog voda“ pomažući izvidničkim misijama i napadajući agresora improviziranim bombama, takozvanim „bojlerima“. 

Istodobno, oni koji su na zemlji, u ratnom paklu Vukovara odolijevali napadima već za vrijeme agresije postali su medijski znani po korištenju „Krešimira“, inovativnog oruđa kojim su se s automatske puške uz pomoć tromblonskog metka ispaljivale ručne bombe na daljinu. Srpskim vojnicima nije bilo jasno kako ih se ručnim bombama gađa s udaljenosti većih i od 200 metara te su zaključili da vukovarski branitelji nadnaravnu snagu crpe iz mješavine alkohola i droga, odatle i naziv „pijane ustaše“...

>>Hrvatska građanska i seljačka zaštita - oružana sila Banovine Hrvatske

Novi broj VP magazina za vojnu povijest pronađite od 5. studenoga na svim kioscima za samo 19,99 kn!

Komentara 11

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:14 07.11.2014.

Mi smo se gotovo bez oružja uspjeli usprotiviti i to dobro preotiv 3. vojne tehnike u Europi, a to je zato što kada braniš svoj teritorij braniš ga sa srcem u odnosu na one koji napadaju!

Avatar MarkoHR
MarkoHR
18:18 07.11.2014.

Topnik sam po struci, na početku nam je svaka cijev i svaka granata ili mina značila jako puno. Kasnije su se odlične haubice počele proizvoditi u Zagorju, isto tako i višecjevni bacači, minobacači... Več od tada svirali smo mnoge budnice,, koje su ušle u povijest.. :)

Avatar MarkoHR
MarkoHR
19:29 07.11.2014.

Za tzv. Maxa.. slabo ti ide hrvatski jezik, nemoj se više blamirati :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije