NA DANAŠNJI DAN

Izbio veliki požar na američkom nosaču aviona blizu Vijetnama

Foto: Wikimedia CC
Izbio veliki požar na američkom nosaču aviona blizu Vijetnama
29.07.2016.
u 10:48
Tog jutra 29. srpnja, nosač je planirao napasti neprijateljske položaje ali je u međuvremenu slučajno lansirana raketa s mlažnjaka F-4 Phantom.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1967. godine, izbio je požar na američkom nosaču zrakoplova koji je u tom trenutku bio blizu vijetnamske obale te je poginulo 134 člana posade. Smrtonosni požar na nosaču USS Forrestal započeo je nakon slučajnog lansiranja rakete, piše History.

Tijekom Vijetnamskog rata, USS Forrestal je često bio blizu obale Sjevernog Vijetnama te tamo obavljao borbene aktivnosti. Tog jutra 29. srpnja, nosač je planirao napasti neprijateljske položaje ali je u međuvremenu slučajno lansirana raketa s mlažnjaka F-4 Phantom. Raketa je pogodila parkirani A-4 Skyhawk. Skyhawkom je upravljao budući američki senator John McCain. Gorivo iz Skyhawka se zapalilo te je izbio veliki požar. U međuvremenu se aktivirala i bomba od skoro 500 kilograma koja je pobila velik broj vatrogasaca te proširila vatru. Lančana reakcija zapalila je velik dio broda, vatra je ugašena tek nakon 24 sata.

Na stotine je mornara bilo teško ozlijeđeno, a 134 člana posade izgubilo je život. Uništeno je 20 zrakoplova. To je bio najveći gubitak života na američkom nosaču aviona još od Drugoga svjetskog rata. Dio broda je popravljen na Filipinima te se kasnije nosač vratio u svoju matičnu bazu u Norfolk. Brod je popravljen te se vratio na more u travnju, ali se nikada nije vratio u Vijetnam. Senator John McCain je izbjegao vatru te se kasnije prijavio na brod USS Oriskany. Samo tri mjeseca kasnije, njegov je avion srušen iznad Sjevernog Vijetnama te je McCain pao u vijetnamsko zarobljeništvo. Pušten je tek 1973. godine.

>>Američki avioni bombardiraju Sjeverni Vijetnam

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.