NA DANAŠNJI DAN

London zabranio putovanja između Irske i Engleske

Foto: Maritime Quest
London zabranio putovanja između Irske i Engleske
13.03.2017.
u 17:12
1922. godine, neovisna republika Irska je utemeljena nakon generacijskih sukoba između Irske i Britanije
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan Britanija je objavila kako je putovanje između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva zabranjeno jer irska vlada nije izbacila diplomate Sila Osovine iz svoje zemlje, piše History.

1922. godine, neovisna republika Irska je utemeljena nakon generacijskih sukoba između Irske i Britanije. Jedan od glavnih dijelova ugovora je da će Britanija zadržati tri pomorske baze na irskoj obali kako bi zaštitila Irsku. Međutim, kako je rat započeo kasnih 1930-ih godina, irski premijer Eamon De Valera dogovorio je kako će završiti britanska okupacija navedenih pomorskih baza. Irska je proglasila neutralnost u europskim ratovima te je prisutnost Kraljevske mornarice kršila taj ugovor. De Valera nije htio da Irska postane dio napada na Britaniju.

De Valera je upravljao irskom neutralnošću tako da je zahtijevao Sjevernu Irsku da se vrati republici Irskoj. Britanci nisu htjeli platiti tu cijenu ali su završili s regrutacijom u Sjevernoj Irskoj nakon što je De Valera osudio regrutaciju.

Irska je neutralnost bila ugrožena 1941. godine kada su Nijemci napali Dublin. Ponovno je ugrožena 1942. godine kada je SAD iskrcao svoje postrojbe u Sjevernoj Irskoj jer je taj dio bio pod kontrolom njihovog saveznika Britanije. De Valera je protestirao. Predsjednik Roosevelt je bio zaprepašten te je pritiskao njegovu vladu da više ne bude neutralna. U konačnici je irski premijer odbio izbaciti sve neprijateljske diplomate iz Irske, a Britanija je uzvratila zabranivši putovanja između republike Irske i Ujedinjenog Kraljevstva. Irska nije posustala te je, kada je rat završio, razvila vrlo dobre odnose sa svim velikim silama.

>>Najveća britanska predaja u povijesti

>>Proboj kroz La Manche 1942. godine

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.