NA DANAŠNJI DAN

Gavrilo Princip smrtno ranio Franju Ferdinanda; mir u Versaillesu 1919.

Foto: mojahercegovina.com
Atentat
Foto: Wikimedia Commons
Reichstag
28.06.2014.
u 02:22
Prije točno sto godina u Sarajevu je izvršen atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda. Mjesec dana kasnije započeo je Prvi svjetski rat.
Pogledaj originalni članak

1914. - AUSTRO-UGARSKA: U Sarajevu pripadnik srpske radikalne omladine Gavrilo Princip smrtno ranio austrijskoga prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je Austro-Ugarska potom iskoristila za najavu rata Srbiji, čime započinje Prvi svjetski rat; dogašaj je potresao Europu koja je blijedo svijesna krhkosti mira i zapaljivosti odnosa među državama već povezanim u vojno-političke saveze; prema općem mišljenju, atentat je organizirao velikosrpski nacionalistički pokret s potporom Rusije, a postoje i teorije o austrijskoj uroti protiv Ferdinanda, koji već duže razmišlja o federativnoj monarhiji; na odluku bečkoga dvora nakon atentata sudbonosno je utjecala i pogrešna njemačka procjena situacija u Europi.

1919. - FRANCUSKA: U Versaillesu je nakon pariške mirovne konferencije potpisan Versajski mirovni ugovor između poražene Njemačke i pobjedničkih država Antante; prema njemu, za Prvi svjetski rat odgovona je Njemačka te joj je određena golema vojna odštetaL izgubila je sve kolonije te Alsace i Lorraine (u korist Francuske), dio zapadne Pruske, Pomeraniju, Poznan i Gdansk; u tim je odredbama moguće vidjeti važan uzork za uspon osvetničkog nacizma.

Foto: Wikimedia Commons

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.