VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Napad SAD-a na Libiju 1986. godine

Foto: armored-column.com
Napad SAD-a na Libiju 1986. godine
25.04.2016.
u 15:44
Globalne reakcije na američki zračni napad na Libiju uglavnom su bile osuđujuće
Pogledaj originalni članak

Zbog libijske potpore međunarodnom terorizmu Sjedinjene Američke Države poduzele su 15. travnja 1986. iznenadni zračni napad na Tripoli i Bengazi. Bio je to vrhunac dugogodišnjih napetih odnosa između Libije i Sjedinjenih Država. Naime kada je 1969. godine Revolucionarno vijeće pod vodstvom pukovnika Moamera el-Gadafia zbacilo s vlasti kralja Idrisa I. i proglasilo republiku, Libija je preuzela aktivnu ulogu u odnosima između arapskih zemalja. Mirovna inicijativa egipatskog predsjednika Sadata prema Izraelu nije odgovarala Libiji i Siriji, vodećim silama takozvane »fronte odbijanja«.

Libija je podupirala Palestince, pa je optužena da potpomaže teroriste i u drugim državama. U međuvremenu libijske su postrojbe intervenirale u građanskom ratu u susjednom Čadu, a došlo je i do napetosti na granici s Egiptom. Odnosi Libije i SAD-a pogoršali su se početkom osamdesetih godina kada su Amerikanci oborili dva libijska lovca, a 1982. nametnule su embargo na uvoz libijske nafte. U ožujku 1986. došlo je do novog sukoba u kojem je američka mornarica uništila dva libijska broda. Na masovnom skupu potpore u Tripoliu Gadafi je proglasio ratno stanje s SAD-om, nakon čega je uslijedila nova teroristička akcija kada je izveden bombaški napad na berlinsku diskoteku koju su posjećivali američki vojnici, pri čemu je šest vojnika ubijeno, a ranjeno 230 osoba. Amerikanci su tvrdili da su bombu podmetnuli teroristi koje je potpomogla Libija.

Zbog napada na diskoteku kao protumjera, zapadnonjemačka Vlada protjerala je dva libijska diplomata, a deset dana nakon terorističkog napada 18 američkih bombardera F-111 poletjelo je iz Velike Britanije i nakon dugog leta preko cijelog europskog kontinenta napalo ciljeve oko glavnog libijskog grada Tripolia. Istodobno su mornarički zrakoplovi s nosača zrakoplova bombardirali ciljeve u gradu Bengaziju, a na meti američkih zrakoplova našle su se vojarne i zračna luka libijske vojske kod Benine, luka u Tripoliju te Gadafieva predsjednička rezidencija. U američkim zračnim napadima na Libiju poginulo je 37 ljudi. Većina štete nanesena je vojnim ciljevima, a uništen je i dio Gadafieve kuće, pri čemu je ubijena i njegova petnaestomjesečna kćer, no sam Gadafi prošao je bez ozljeda. Prilikom američkih napada poginulo je 45 vojnika, a uništeno od tri do pet transportnih zrakoplova tipa Iljušin Il-76, četrnaest MiG-23 i dva helikoptera. Srušen je jedan američki zrakoplov F-111, a piloti su poginuli. Globalne reakcije na američki zračni napad na Libiju uglavnom su bile osuđujuće, a većina američkih saveznika u Europi također je kritizirala napad.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TE
tekser
16:44 27.04.2016.

Ispričavam se na prijašnjoj verziji komentara! Kad čitaš ovaj članak jedna misao mi prolazi glavom. Anusi bili-Anusi ostali !