AKTUALNO

NATO savez je uplašen?

Foto: Wikimedia
NATO savez je uplašen?
22.02.2016.
u 12:57
Nijemci prvi ne žele sukob s Rusijom zbog Turske, izjavio je njemački visoki službenik
Pogledaj originalni članak

NATO savez je zabrinut oko turskog sukoba s Rusijom u Siriji. Ruski predsjednik Vladimir Putin očito želi podijeliti saveznike tako da bi Tursku natjerao u rat protiv Kurda na tursko-sirijskoj granici, piše Washington Times.

NATO savez bi u tome slučaju trebao pomoći Turskoj u ratu s Rusijom. Ako se ne pomogne Turskoj u takvom raspletu događaja, to bi bio kraj NATO saveza, vjerojatno o takvom završetku sanja i ruski predsjednik.

Rat s Rusijom ipak nije trenutni prioritet. "Oružane snage i Rusije i Turske trenutno su uvučene u žestoke borbe na tursko-sirijskoj granici", izjavio je službenik NATO saveza za Spiegel.

Njemačka je najviše zabrinuta o rastućim napetostima između Ankare i Moskve. Njemački visoki službenik izjavio je da bi u takvom slučaju NATO savez Rusiji činio uslugu.

Ako NATO savez vidi Tursku kao agresora, takav će biti i odgovor. "NATO savez si ne može dopustiti uvlačenje u ovakvu vojnu eskalaciju s Rusijom kao rezultat nedavnih napetosti između Ankare i Moskve", izjavio je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn. Njemački Spiegel prenosi pitanja njemačkih i briselskih službenika u kojima stoji: "Hoće li Turska biti odgovorna za eskalaciju sukoba?"

Ankara neće moći koristiti pomoć NATO saveza jer u članku 4. NATO saveza piše da će cijeli savez pomoći "ako je ugrožen teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost stranaka", koji u ovome slučaju nije. Turska se već pozvala na ovaj članak zakona u sirijskom sukobu. Rezultat je bio postavljanje njemačkih Patriot raketnih sustava na sirijskoj granici u istočnom dijelu Turske.

U spornom članku br. 5, piše da "ako je napadnuta jedna članica u Europi ili Sjevernoj Americi, napadnut je cijeli NATO savez". Ali ministar vanjskih poslova Asselborn navodi da je "ova garancija legitimna samo ako zemlja članica direktno napadnuta".

"Mi nećemo plaćati cijenu rata kojeg je započela Turska", izjavio je njemački diplomat. "Ako Rusi izvedu osvetnički čin te napadnu Tursku, tada ćemo imati problem", izjavio je službenik NATO saveza. "U tom slučaju, Turska se može pozvati na članak br. 5. Ako NATO savez promptno ne reagira, predsjednik Putin bi tako opet podijelio Zapad", dodao je.

>>NATO savez upozorio da neće podržati Ankaru u mogućem sukobu s Moskvom!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Highkm
Highkm
19:56 22.02.2016.

NATO dosad nikoga nije branio niti ce braniti. Nema vise Istocnog bloka. Sto se prije raspadne to bolje. Pametnije je praviti visoke ograde da nam mukhtije ne ulaze.

CO
Cody01
16:47 23.02.2016.

Nato savez uplasen ?? Totalno promasen naslov.....Nijemci jedini govore sto svi ostali misle a ne zele izjaviti. Pa totalni je apsurd pomisliti da bi Nato krenuo na rusiju radi jedne ratnohuskaxe turske koja je u sve nezgodnijoj poziciji sto njihova braca ISIS gube u iraku i siriji

Avatar Idler 3
Idler 3
20:00 22.02.2016.

NATO se ni bojal Rusa nit kad su bili duplo jači 70-ih il 80-ih !!! Ovdje je u pitanju sam sirova realnost....pa nebu Erdogan skupljal političke bodove skrivajuć se iza NATO-a ?!