NA DANAŠNJI DAN

Oslobođen glavni grad Francuske

Foto: Wikimedia CC
Oslobođen glavni grad Francuske
25.08.2016.
u 17:05
U gradu je ostao manji broj njemačkih snajperista, dok su ostaci njemačke vojske odvedeni u zarobljeništvo.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1944. godine, francuski general Jacques Leclerc trijumfalno ulazi u glavni grad slobodne Francuske. Ostali su samo manji džepovi njemačkog otpora; Pariz je konačno oslobođen, piše History.com

Francuske oklopne divizije krenule su dva dana prije prema glavnome gradu. Članovi Pokreta otpora nastavili su oslobađati sve francuske građane zatočene u pariškim zatvorima. Nijemci su i dalje vršili protunapade te su zapalili Veliku palaču gdje se smjestio Pokret otpora. Dana 24. kolovoza, francuske oklopne snage ušle su u grad s južne strane gdje su ih dočekali sretni francuski građani . Međutim, Nijemci su nastavili pucati po francuskim vojnicima; puno je civila stradalo u unakrsnoj vatri. Dana 25. kolovoza general Charles De Gaulle uvjerio je vrhovnog američkog zapovjednika generala Dwighta Eisenhowera da savezničke postrojbe mogu slobodno ući u grad.

Ike je naredio generalu Jacquesu Philippeu Leclercu, (pseudonim koji je imao za vrijeme rata bio je Philippe-Marie, Vicomte De Hauteclocque), da uđe u grad sa svojom 2. oklopnom divizijom. U gradu je ostao manji broj njemačkih snajperista, dok su ostaci njemačke vojske odvedeni u zarobljeništvo.

Više od 500 boraca Pokreta otpora poginulo je u borbi za Pariz uz 127 civila. Nakon što je grad oslobođen od nacista, francuski nacistički kolaboratori su često bili pogubljeni, bez suda.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.