NA DANAŠNJI DAN

Oslobođen glavni grad Francuske

Pariz
Wikimedia CC
25.08.2016.
u 17:05

U gradu je ostao manji broj njemačkih snajperista, dok su ostaci njemačke vojske odvedeni u zarobljeništvo.

Na današnji dan 1944. godine, francuski general Jacques Leclerc trijumfalno ulazi u glavni grad slobodne Francuske. Ostali su samo manji džepovi njemačkog otpora; Pariz je konačno oslobođen, piše History.com

Francuske oklopne divizije krenule su dva dana prije prema glavnome gradu. Članovi Pokreta otpora nastavili su oslobađati sve francuske građane zatočene u pariškim zatvorima. Nijemci su i dalje vršili protunapade te su zapalili Veliku palaču gdje se smjestio Pokret otpora. Dana 24. kolovoza, francuske oklopne snage ušle su u grad s južne strane gdje su ih dočekali sretni francuski građani . Međutim, Nijemci su nastavili pucati po francuskim vojnicima; puno je civila stradalo u unakrsnoj vatri. Dana 25. kolovoza general Charles De Gaulle uvjerio je vrhovnog američkog zapovjednika generala Dwighta Eisenhowera da savezničke postrojbe mogu slobodno ući u grad.

Ike je naredio generalu Jacquesu Philippeu Leclercu, (pseudonim koji je imao za vrijeme rata bio je Philippe-Marie, Vicomte De Hauteclocque), da uđe u grad sa svojom 2. oklopnom divizijom. U gradu je ostao manji broj njemačkih snajperista, dok su ostaci njemačke vojske odvedeni u zarobljeništvo.

Više od 500 boraca Pokreta otpora poginulo je u borbi za Pariz uz 127 civila. Nakon što je grad oslobođen od nacista, francuski nacistički kolaboratori su često bili pogubljeni, bez suda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije