NA DANAŠNJI DAN

Pobjeda u Europi

Foto: http://i58.fastpic.ru/
Pobjeda u Europi
08.05.2015.
u 10:35
Kada su završile borbe u Čehoslovačkoj, oko milijun Nijemaca pokušalo je pobjeći na zapad. Međutim, Sovjeti su ih zaustavili te zarobili.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1945. godine, Velika Britanija i SAD slavili su pobjedu u Europi. Gradovi u obje zemlje, kao i gradovi zapadne Europe koji su nekoć bili okupirani, izvjesili su zastave kako bi proslavili pobjedu nad nacističkim ratnim strojem, piše History.com

Dana 8. svibnja, njemačke postrojbe položile su svoje oružje. U Pragu su se Nijemci predali Sovjetima, a konačna predaja uslijedila je i na drugim bojištima kao što su: Kopenhagen, Oslo, Karlshorst blizu Berlina, sjeverna Latvija i otok Sark. Potpisano je još nekoliko predaja u Berlinu i istočnoj njemačkoj.

Nijemcima je tada bio najvažniji cilj da se ne predaju Sovjetima. Kada su završile borbe u Čehoslovačkoj, oko milijun Nijemaca pokušalo je pobjeći na zapad. Međutim, Sovjeti su ih zaustavili te zarobili. Rusi su zarobili oko dva milijuna vojnika prije i nakon konačne predaje, a u međuvremenu je pušteno 13 000 britanskih zarobljenika.

Slab njemački otpor nastavio se i sljedećeg dana. 9. svibnja Sovjeti će izgubiti još 600 vojnika u Šleskoj prije nego što će se Nijemci predati do kraja. Dan Pobjede se nije slavio do 9. svibnja u Moskvi. Tada je Staljin objavio na radiju: "Generacijska borba slavenskih nacija završila je konačnom pobjedom. Vaša hrabrost je pobijedila Naciste. Rat je gotov."

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
14:57 09.05.2015.

jel ovo parada u berlinu, za dan pobjede nad rusijom

U1
ursus_1212
10:16 09.05.2015.

Jedini Staljinov cilj u 2. svjetskom ratu je okupacija isočno europskih država, da Hitler nije napao Rusiju, ne bi se oni borili protiv njega. To je još jedna velika obmana, lažni antifašizam.