NA DANAŠNJI DAN

Pobjeda u Europi

http://i58.fastpic.ru/
08.05.2015.
u 10:35

Kada su završile borbe u Čehoslovačkoj, oko milijun Nijemaca pokušalo je pobjeći na zapad. Međutim, Sovjeti su ih zaustavili te zarobili.

Na današnji dan 1945. godine, Velika Britanija i SAD slavili su pobjedu u Europi. Gradovi u obje zemlje, kao i gradovi zapadne Europe koji su nekoć bili okupirani, izvjesili su zastave kako bi proslavili pobjedu nad nacističkim ratnim strojem, piše History.com

Dana 8. svibnja, njemačke postrojbe položile su svoje oružje. U Pragu su se Nijemci predali Sovjetima, a konačna predaja uslijedila je i na drugim bojištima kao što su: Kopenhagen, Oslo, Karlshorst blizu Berlina, sjeverna Latvija i otok Sark. Potpisano je još nekoliko predaja u Berlinu i istočnoj njemačkoj.

Nijemcima je tada bio najvažniji cilj da se ne predaju Sovjetima. Kada su završile borbe u Čehoslovačkoj, oko milijun Nijemaca pokušalo je pobjeći na zapad. Međutim, Sovjeti su ih zaustavili te zarobili. Rusi su zarobili oko dva milijuna vojnika prije i nakon konačne predaje, a u međuvremenu je pušteno 13 000 britanskih zarobljenika.

Slab njemački otpor nastavio se i sljedećeg dana. 9. svibnja Sovjeti će izgubiti još 600 vojnika u Šleskoj prije nego što će se Nijemci predati do kraja. Dan Pobjede se nije slavio do 9. svibnja u Moskvi. Tada je Staljin objavio na radiju: "Generacijska borba slavenskih nacija završila je konačnom pobjedom. Vaša hrabrost je pobijedila Naciste. Rat je gotov."

Komentara 3

DU
Deleted user
14:57 09.05.2015.

jel ovo parada u berlinu, za dan pobjede nad rusijom

U1
ursus_1212
10:16 09.05.2015.

Jedini Staljinov cilj u 2. svjetskom ratu je okupacija isočno europskih država, da Hitler nije napao Rusiju, ne bi se oni borili protiv njega. To je još jedna velika obmana, lažni antifašizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije