Drugi svjetski rat, Vojske

Početak provedbe mobilizacije 1939.

Foto: Vojna povijest
Početak provedbe mobilizacije 1939.
23.04.2012.
u 00:00
Vrhovno zapovjedništvo bilo je odlučno u namjeri da izbjegne pogreške iz 1914., kada su ustrojene pričuvne postrojbe drugorazredne kvalitete
Pogledaj originalni članak

Vrhovni zapovjednik i Führer Adolf Hitler zapovijedio je 25. kolovoza 1939. početak provedbe mobilizacije Wehrmachta za 26. kolovoz 1939. godine. Od toga trenutka čitave Njemačke oružane snage, a napose Njemačka vojska (Das Heer) počinje djelovati po novom ustroju. Toga dana počinje provedba i oživotvorenje ustrojbenih planova pripremanih, službeno od svibnja 1935., a na teorijskoj i planskoj razini još od sredine 20.-ih godina XX. stoljeća. Sam tijek mobilizacije bio je postupan i trajao je nekoliko mjeseci. Vrhovno zapovjedništvo oružanih snaga bilo je odlučno u namjeri da izbjegne pogrješke iz 1914., kada su doslovno preko noći mobilizirani milijuni ljudi i od njih ustrojene pričuvne postrojbe drugorazredne kvalitete, uz ozbiljne poremećaje u gospodarskom životu države. Sada su pričuvnici pozivani u “valovima“ i namjerno “pomiješani“ u postrojbe s djelatnim vojničkim sastavom. Tako je većina postrojbi mobiliziranih 1939. zadržala svoju učinkovitost i raniji ustroj.

Podjelom cjelokupne kopnene vojske na ratnu, odnosno, pothvatnu (Feldheer) i dopunsku vojsku (Ersatzheer), dotadašnja zapovjedništva zborova i istovremeno zapovjedništva vojnih okruga (Zapovjedajući generali zborova i zapovjednici u vojnom okrugu) dijele se na dva dijela. Od jednoga dijela navedenih zapovjedništava ustrojavaju se zapovjedništva zborova, a od drugoga dijela zapovjedništva ustrojava se služba Zamjenika zapovjedajućega generala zbora i zapovjednika u vojnom okrugu koji preuzima poslove novačenja, vojne obuke i logistike na području pojedinoga vojnog okruga. Sam ustroj i zadatci Dopunske vojske s vojnim okruzima bit će podrobno opisan u idućem nastavku.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.