IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Pogibija britanskoga ministra obrane Lorda Kitchenera

Foto: Wikimedia Commons
Pogibija britanskoga ministra obrane Lorda Kitchenera
17.04.2020.
u 10:47
Njegova pogibija izazvala je senzaciju u tisku i zabrinutost u britanskoj javnosti, a britanski kralj George V. zapovjedio je sedmodnevnu žalost svim britanskim časnicima.
Pogledaj originalni članak

Britanski ministar obrane Lord Kitchener, čiji je lik prepoznatljiv s plakata kojim se pozivalo Britance na pristupanje vojsci, tragično je poginuo 5. lipnja 1916. godine. Kitchener se po nalogu britanske vlade, a na poziv ruskoga cara 5. lipnja zaputio iz Scapa Flowa prema ruskoj luci Arhangeljsk na oklopnoj krstarici „Hampshire“ radi rješavanja bitnih vojnih i financijskih pitanja. S obzirom na loše vremenske prilike, vjerovalo se da njemačke podmornice neće biti aktivne pa je krstarica dio svojega putovanja nastavila bez pratnje razarača, ne znajući da je prije tjedan dana njemačka podmornica U75, netom prije Jyllandske bitke (31. svibnja – 1. lipnja 1916.), postavila minsko polje točno na planiranoj ruti britanske krstarice. Dana 5. lipnja u 19:40 „Hampshire“ je naletio na minu i potonuo u samo 15 minuta. Loše vrijeme onemogućavalo je spas preživjelima pa je od 655 članova posade i sedmero putnika preživjelo tek 12 članova posade.

U toj tragediji smrt je zajedno s cijelom svojom pratnjom pronašao britanski ministar obrane. Njegova pogibija izazvala je senzaciju u tisku i zabrinutost u britanskoj javnosti, a britanski kralj George V. zapovjedio je sedmodnevnu žalost svim britanskim časnicima.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u lipnju 2019.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HO
hoxesec643
19:00 21.04.2020.

My Boy pal makes $seventy five/hour at the web. She has been while not a assignment for 6 months but remaining month her pay became $16453 genuinely performing at the web for a few hours. straightaway from the supply   HERE☛..........www.richfly2.com