Naslovnica

Kraj operacije Maslenica

Vojno-redarstvena operacija Maslenica (kodnim imenom Gusar) naziv je za oslobodilačku operaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH protiv vojnih snaga tzv. Republike Srpske Krajine.
01. travnja 2020. u 09:57 0 komentara 916 prikaza
Foto: Vojna povijest

Vojno-redarstvena operacija Maslenica (kodnim imenom Gusar) naziv je za oslobodilačku operaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH protiv vojnih snaga tzv. Republike Srpske Krajine. Operacija je planirana u razdoblju od 6. do 21. siječnja 1993., a sama borbena djelovanja na terenu počela su 22. siječnja 1993. te su trajala do 27. siječnja 1993. godine. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Tijekom ove operacije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća.

Uz strateška i vojna značenja, ključni cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske. U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih napada srpskih agresora, koji su uslijedili nakon operacije Maslenica, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2020. 

ODOROSLOVLJE HRVATSKIH ORUŽANIH FORMACIJA 1990-.1996. Službene odore i oznake hrvatske policije od 1990. do 1994. IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođen Lorenzo Veličanstveni IZ NOVOG BROJA Operacija Maslenica
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.