POVIJESNE KONTROVERZE

Posljednji hrvatski kralj Petar bio je Snačić

Foto: Oton Iveković, Smrt kralja Petra Snačića na Gvozdu 1097. godine
Smrt Petra Snačića
Foto: Večernji list
Kraljevi
06.03.2014.
u 18:11
Slično je i s hrvatskom velikaškom obitelji Frankapan koju svi znamo kao Frankopane, iako je i to pogrešno. Koje su povijesne činjenice?
Pogledaj originalni članak

Je li posljednji hrvatski kralj narodne dinastije, kako to predaja kaže, bio Petar Svačić ili Snačić? To su pitanje postavili čitatelji Večernjaka koji su jučer u ruke uzeli poster „Hrvatski kraljevi“ te su našli prezime Snačić. I odmah su zaključili kako smo pogriješili, jer da je on bio Svačić. Ne, mi nismo pogriješili, on je ipak Snačić, a ne Svačić. Starija hrvatska historiografija učila nas je da je kralj Petar bio Svačić. Ali novija saznanja, novija historiografska istraživanja zaključila su kako je u 19. stoljeću nastala greška, kad je u prijevodu jedne stare kronike njegovo prezime prevedeno kao Svačić. I tako je ono ušlo u narod, u predaju, na kraju i u škole, udžbenike, posvuda se zna za Svačića, pa je i očekivano toliko pitanja otkud sad nova izvedenica prezimena. Slično je i s hrvatskom velikaškom obitelji Frankapan koju svi znamo kao Frankopane, iako je i to pogrešno. Koje su povijesne činjenice? Poznato je da je tada postojalo 12 hrvatskih rodova, među kojima su bili i Snačići.

Također je u povijesti zabilježeno da je u doba kralja Dmitra Zvonimira postojao ban Petar Snačić. Ali nema povijesnih dokaza da je to kasnije bio i kralj, ista osoba, iako je to i moguće. Jednostavno, o porijeklu kralja Petra ništa se ne zna. Kako o prezimenu, tako je u narod ušla i pogešna činjenica o mjestu njegove pogibije 1097. godine. Učili smo da je poginuo u borbi s vojskom ugarskog kralja Kolomana na gori Gvozd koja je danas Petrova gora. No ni to nije točno. Kronike bilježe da je ubijen po Kolomanovu nalogu, znači da je zarobljen i pogubljen. I bitka se nije odigrala na današnjoj Petrovoj gori, nego negdje južnije, bliže Kninu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar billybull
billybull
18:55 06.03.2014.

povijest, nasa kako I svjetska, puna je takvih gresaka...najpoznatija bi bila o kralju poznatom kao "Richard lavlje srce"...on je povijesna osoba, zaista je postojao, za razliku od robin hood-a...no sto se ne zna je da je bio francuz, I do engleske je krune dosao zenidbom...I ne samo da nikad u zivotu nije nogom stupio na englesko tlo, nije niti sudjelovao u krizarskim ratovima...nadalje, slabo je poznato da je Maria Antoinette austrijanka, kci marije terezije...tako da je "nemaju kruha? pa zasto ne jedu kolace?" u stvari "nasa", becka skola...istina je cesto drugacija od povijesnih cinjenica

Avatar sposaric
sposaric
14:48 11.03.2014.

Oko prezimena Frankopan postoji, osim ovdje ustvrđena Frankepan, još i Frangepan. Međutim, ne bi trebalo uopće dirati u to, jer treba uzeti u obzir inačice čakavskoga i kajkavskoga narječja, odnosno u područja gdje su imali svoja obiteljska i poslovna imanja, Dakle, treba poštovati mjesni govor, zatim tu su možda i pogrješni talijanski, odnosno latinski zapisi itd. Eto, vrijeme je učinilo svoje. Kod nas u Primorju uobičajeno se i isključivo čuva uspomena na Frankopane! Zbog usporedbe, spomenut ću francuskoga grofa Lavala Nugenta, kasnijeg vlasnika Trsatskoga kaštela, kojega su čakavci, namjesto "Nižan", nazivali "Nužan", a engleska izgovorna inačica je "Naiđent", ovo sam čuo na hrvatskoj dalekovidnici!? Istom nekoć je postojala starodrevna hrvatska plemenitaška obitelj Keglević, a gdjekad možemo naići i na Keglevich, pa što sad, treba li i njih latinizirati ili im kajkavsko prezime promijeniti npr. u Kaoglavić?! Još jedan primjer; nekoć je za HNK Rijeku igrao nogometaš Serđo Makin, a njegov stariji brat tvrdio je u našem društvu da njihovo prezime ne dolazi od talijanskog Machin, već od francuskog Machen, izgovorno Mašen! O Petru Svačiću/Snačiću već je bilo dosta polemika, a istom i u svezi s imenom kralja Zvonimira; gdjekad se tvrdi da se je zvao "Svinimir". Sve u svemu, sve se može provjeriti u starim knjigama i zapisima te predložiti konačno rješenje; ovako, sve ispada za pustu zabavu i razbibrigu.

Avatar tajar
tajar
18:40 06.03.2014.

Sad će se morat mijenjat ime Svačićevu trgu, dok će onom kod kazališta ostat isto ime, izgleda dovijeka!