POVIJESNE KONTROVERZE

Posljednji hrvatski kralj Petar bio je Snačić

Smrt Petra Snačića
Foto: Oton Iveković, Smrt kralja Petra Snačića na Gvozdu 1097. godine
1/2
06.03.2014.
u 18:11

Slično je i s hrvatskom velikaškom obitelji Frankapan koju svi znamo kao Frankopane, iako je i to pogrešno. Koje su povijesne činjenice?

Je li posljednji hrvatski kralj narodne dinastije, kako to predaja kaže, bio Petar Svačić ili Snačić? To su pitanje postavili čitatelji Večernjaka koji su jučer u ruke uzeli poster „Hrvatski kraljevi“ te su našli prezime Snačić. I odmah su zaključili kako smo pogriješili, jer da je on bio Svačić. Ne, mi nismo pogriješili, on je ipak Snačić, a ne Svačić. Starija hrvatska historiografija učila nas je da je kralj Petar bio Svačić. Ali novija saznanja, novija historiografska istraživanja zaključila su kako je u 19. stoljeću nastala greška, kad je u prijevodu jedne stare kronike njegovo prezime prevedeno kao Svačić. I tako je ono ušlo u narod, u predaju, na kraju i u škole, udžbenike, posvuda se zna za Svačića, pa je i očekivano toliko pitanja otkud sad nova izvedenica prezimena. Slično je i s hrvatskom velikaškom obitelji Frankapan koju svi znamo kao Frankopane, iako je i to pogrešno. Koje su povijesne činjenice? Poznato je da je tada postojalo 12 hrvatskih rodova, među kojima su bili i Snačići.

Također je u povijesti zabilježeno da je u doba kralja Dmitra Zvonimira postojao ban Petar Snačić. Ali nema povijesnih dokaza da je to kasnije bio i kralj, ista osoba, iako je to i moguće. Jednostavno, o porijeklu kralja Petra ništa se ne zna. Kako o prezimenu, tako je u narod ušla i pogešna činjenica o mjestu njegove pogibije 1097. godine. Učili smo da je poginuo u borbi s vojskom ugarskog kralja Kolomana na gori Gvozd koja je danas Petrova gora. No ni to nije točno. Kronike bilježe da je ubijen po Kolomanovu nalogu, znači da je zarobljen i pogubljen. I bitka se nije odigrala na današnjoj Petrovoj gori, nego negdje južnije, bliže Kninu.

Komentara 6

Avatar billybull
billybull
18:55 06.03.2014.

povijest, nasa kako I svjetska, puna je takvih gresaka...najpoznatija bi bila o kralju poznatom kao "Richard lavlje srce"...on je povijesna osoba, zaista je postojao, za razliku od robin hood-a...no sto se ne zna je da je bio francuz, I do engleske je krune dosao zenidbom...I ne samo da nikad u zivotu nije nogom stupio na englesko tlo, nije niti sudjelovao u krizarskim ratovima...nadalje, slabo je poznato da je Maria Antoinette austrijanka, kci marije terezije...tako da je "nemaju kruha? pa zasto ne jedu kolace?" u stvari "nasa", becka skola...istina je cesto drugacija od povijesnih cinjenica

Avatar sposaric
sposaric
14:48 11.03.2014.

Oko prezimena Frankopan postoji, osim ovdje ustvrđena Frankepan, još i Frangepan. Međutim, ne bi trebalo uopće dirati u to, jer treba uzeti u obzir inačice čakavskoga i kajkavskoga narječja, odnosno u područja gdje su imali svoja obiteljska i poslovna imanja, Dakle, treba poštovati mjesni govor, zatim tu su možda i pogrješni talijanski, odnosno latinski zapisi itd. Eto, vrijeme je učinilo svoje. Kod nas u Primorju uobičajeno se i isključivo čuva uspomena na Frankopane! Zbog usporedbe, spomenut ću francuskoga grofa Lavala Nugenta, kasnijeg vlasnika Trsatskoga kaštela, kojega su čakavci, namjesto "Nižan", nazivali "Nužan", a engleska izgovorna inačica je "Naiđent", ovo sam čuo na hrvatskoj dalekovidnici!? Istom nekoć je postojala starodrevna hrvatska plemenitaška obitelj Keglević, a gdjekad možemo naići i na Keglevich, pa što sad, treba li i njih latinizirati ili im kajkavsko prezime promijeniti npr. u Kaoglavić?! Još jedan primjer; nekoć je za HNK Rijeku igrao nogometaš Serđo Makin, a njegov stariji brat tvrdio je u našem društvu da njihovo prezime ne dolazi od talijanskog Machin, već od francuskog Machen, izgovorno Mašen! O Petru Svačiću/Snačiću već je bilo dosta polemika, a istom i u svezi s imenom kralja Zvonimira; gdjekad se tvrdi da se je zvao "Svinimir". Sve u svemu, sve se može provjeriti u starim knjigama i zapisima te predložiti konačno rješenje; ovako, sve ispada za pustu zabavu i razbibrigu.

Avatar tajar
tajar
18:40 06.03.2014.

Sad će se morat mijenjat ime Svačićevu trgu, dok će onom kod kazališta ostat isto ime, izgleda dovijeka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije