NA DANAŠNJI DAN

Njemačke i austrougarske postrojbe napadaju Ruse kod Przemyśla

Foto: www.allworldwars.com
Njemačke i austrougarske postrojbe napadaju Ruse kod Przemyśla
02.06.2015.
u 19:33
Nakon velike i teške pobjede, ruske su postrojbe konačno kontrolirale veliki dio Galicije u Austriji te su krenule prema Mađarskoj
Pogledaj originalni članak

Dana 2. lipnja 1915. godine, austrougarske i njemačke postrojbe nastavljaju svoje napade na rusku vojsku koja drži tvrđavu Przemyśl, nekada sjeveroistočnu točku Austro-Ugarskog Carstva.

Tvrđava je korištena kao zapovjedništvo austrijske vojske tijekom uvodnih mjeseci Prvoga svjetskog rata. Branitelji su odlučno branili tvrđavu dok nije pala u jesen 1914. godine. Nakon 6 mjeseci pod opsadom, uz nedostatak hrane i ogromne žrtve, zadnje austrougarske postrojbe u tvrđavi predale su se 22. ožujka 1915. godine, piše History.com

Nakon velike i teške pobjede, ruske su postrojbe konačno kontrolirale veliki dio Galicije u Austriji te su krenule prema Mađarskoj. Sljedećih nekoliko mjeseci austrougarske i njemačke postrojbe brzo su i agresivno napredovale na istočnom bojištu te su zauzele prolaze na Karpatima. Dana 25. svibnja Nijemci su zarobili 21.000 ruskih vojnika istočno od rijeke Sane; Rusi su uskoro odbačeni do tvrđave Przemyśl, a bitka je uskoro bila u punom jeku.

Dana 2. lipnja 1915. godine, austrougarske i njemačke postrojbe uspješno su završavale opsadu Przemysla; tvrđavu su do kraja dana kontrolirale centralne sile. Ponovno osvajanje Przemyśla označilo je kraj ruske nadmoći u Galiciji. Britanski promatrač opisao je stanje ruske vojske: "Ruska je vojska danas bezopasna gomila ljudi."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.