AKTUALNO

SAD šalje "nevidljive" Raptore u Europu kako bi Rusiji pokazao svoju snagu

Foto: U.S. Air Force
SAD šalje "nevidljive" Raptore u Europu kako bi Rusiji pokazao svoju snagu
28.08.2015.
u 10:51
Slanje Raptora u Europu objavljeno je još u lipnju, kada je tajnica ratnog zrakoplovstva izjavila da je, što se nje tiče, Rusija najveća prijetnja u svijetu.
Pogledaj originalni članak

"Američko ratno zrakoplovstvo uskoro će poslati višenamjenske "nevidljive" lovce 5. generacije "F-22 Raptor" u Europu, kako bi se u slučaju ruske agresije Europa što lakše obranila", izjavila je tajnica ratnog zrakoplovstva Deborah Lee James 24. kolovoza, piše David Cenciotti.

Slanje Raptora u Europu objavljeno je još u lipnju, kada je tajnica ratnog zrakoplovstva izjavila da je, što se nje tiče, Rusija najveća prijetnja u svijetu. SAD je dosad odgovorio na sukob u Ukrajini i zračnu aktivnost ruskog zrakoplovstva slanjem dva TSP-a (Theater Security Packages), koji se sastoje od borbenih aviona F-15 i A-10 koji često sudjeluju u vježbama s članicama NATO saveza i partnerima. U vježbama su sudjelovali i bombarderi B-52.

Raptori su često išli na zadatke u azijsko-pacifičkoj regiji još od 2009. godine, ali nikad nisu postavljeni u Europi. Ne postoje još podaci u kojim će zračnim bazama biti smješteni avioni, jer će doći 12 aviona s 200-300 ljudi. Iako je Raptor prvo bio lovački zrakoplov, uskoro je postao i višenamjenski zrakoplov koji je imao vatreno krštenje tijekom rata protiv ISIL-a. Raptor također može ispaljivati precizno navođeno streljivo - dva GBU-32 JDAM-a od 500 kila (Joint Direct Attack Munitions) ili osam GBU-39 bombi malog promjera.

>>Argentina dobiva ruske avione Su-24, UK provjerava PZO na Falklandima

>>Turska naručuje još četiri aviona F-35 i pet helikoptera

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
13:24 28.08.2015.

evo sto mu za "raptora" kaze amerikanac u daily mailu...... Jeff Spinner, NYC, United States, 15 minutes ago... Well, let's hope it doesn't rain, so the RAM works, it doesn't get matched against the PAK FA, cause they won't see it before it blows up, or the SU 35, cause it would be a real fight. I think it's time for a peer adversary to show the US where it really stands. Starting a fight with Russia is not like bombing a wedding party in a desert somewhere.

FI
fixnixx
11:14 31.08.2015.

SAD je najveća prijetnja svijetu.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:05 29.08.2015.

Prvo, Raptor nije nevidljiv...Drugo, sto vec svi znaju, prema Suhojima Su 35 a pogotovo Su50 Raptor je smijesan avioncic...Od kud vam ideja da bi Raptori mogli bilo koga (osim Azerbejdzana, Malija, Obale Bjelokosti i Crne Gore) prestrasiti?