DRUGI SVJETSKI RAT

Saveznička bombardiranja od rujna 1944.

Foto: Wikimedia
Saveznička bombardiranja od rujna 1944.
05.11.2015.
u 12:07
Dana 7. rujna 1944. započelo je njemačko povlačenje s Mljeta i Korčule te s dijela otoka Brača, a uskoro je započela i evakuacija s otoka Hvara i Šolte te Pelješca
Pogledaj originalni članak

Ulaskom postrojbi Crvene armije na područje njemačke saveznice Rumunjske dolazi do dramatičnih događaja na europskom jugoistoku. Nakon prevrata, Rumunjska je 25. kolovoza 1944. objavila rat Njemačkoj, a slijedila ju je 8. rujna 1944. Bugarska. Nakon što je Crvena armija izbila na Dunav i nekadašnju jugoslavensko-rumunjsku granicu, Hitler je 26. kolovoza 1944. izdao zapovijed o povlačenju postrojbi s dijela egejskih otoka, a nakon svega tri dana zapovijed o povlačenju s cjelokupnog područja jugoistoka Balkana. Dana 7. rujna 1944. započelo je njemačko povlačenje s otoka Mljeta i Korčule te s dijela otoka Brača, a uskoro je započela i evakuacija s otoka Hvara i Šolte te poluotoka Pelješca. Na području Dalmacije došlo je do značajnog povećanja pomorskog prometa, a time i do povećane aktivnosti savezničkog zrakoplovstva. Tako je već 1. rujna 1944. započela Operacija »Ratweek« koja je trajala do 7. rujna 1944. Cilj joj je bio paraliziranje i usporavanje njemačkog povlačenja iz Grčke preko područja bivše Jugoslavije.

Na zadarskom području, odnosno na području od Senja do Visa, najaktivniji bili su lovci-bombarderi »Hurricane« IV 6. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (engl. »No. 6 Squadron RAF«) koji su svakodnevno od ranih jutarnjih sati pa do mraka (nekada i po mraku) u nekoliko navrata napadali uočene njemačke brodove i druge vojne ciljeve. Dana 1. rujna 1944. u 5:35 sati iz Šibenika su u Zadar uplovili opkoparsko- desantni čamci L-207, L-208 i L-213. Za vrijeme plovidbe njih su na otprilike pola nautičke milje ispred Biograda na Moru napala raketama dva lovca-bombardera »Hurricane « IV 6. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Nije pogođeno nijedno plovilo, ali je nekoliko raketa pogodilo Biograd na Moru. Već oko 6:45 sati četiri lovaca-bombardera »Hurricane« IV 6. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u pratnji dvaju lovaca »Spitfire« 249. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (engl. »No. 249 Squadron RAF«), uzletjevši u 5:45 sati s Visa, preletjela su Zadar, ali nisu uspjeli otkriti dobro maskirane brodove te su odletjeli u pravcu sjeverozapada gdje su u luci, mjestu Privlaka, nekolicinom raketa napali nekoliko ribarskih leuta, ali bez uspjeha.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novom broju VP magazina od četvrtka, 5. studenoga na svim kioscima!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.