DRUGI SVJETSKI RAT

Sovjetski Savez objavio rat Japanu

Foto: histclo.com
Sovjetska invazija na Mandžuriju
Foto: Wikimedia CC
Sovjetska invazija na Mandžuriju
07.08.2016.
u 21:57
Jedini japanski civili koji su znali za katastrofu u Hirošimi bili su ili mrtvi ili teško ozlijeđeni.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1945. godine, Sovjetski Savez službeno je objavio rat Japanu te poslao oko milijun vojnika na sjeveroistok Kine, u Mandžuriju. Mandžuriju je tada okupirao Japan te je bilo stacionirano oko 700 000 japanskih vojnika, piše History.

Bacanje atomske bombe na Hirošimu nije dovelo do željenog učinka - kapitulacije Japana. Više od polovice zastupnika u japanskoj vladi, posebice u Visokom vijeću za vođenje rata nije htjelo kapitulirati osim ako bi Saveznici jamčili Japanu budućnost s carom Hirohitom na čelu.

Foto: Wikimedia CC

Jedini japanski civili koji su znali za katastrofu u Hirošimi bili su ili mrtvi ili teško ozlijeđeni. Japan se do toga trenutka nije bojao invazije Sovjetskog Saveza jer su Sovjeti tada bili zaposleni s Nijemcima na Istočnome bojištu. Japanska vojska vjerovala je kako neće doći do sukoba sa Sovjetskim Savezom bar do proljeća 1946. godine.

Sovjeti su ih itekako iznenadili s invazijom na Mandžuriju. Napad je bio toliko snažan da je od 850 japanskih branitelja kod Pingyachena poginulo 650 u samo prva dva dana borbe. Car Hirohito je naredio svom Ratnom vijeću da ponovno razmisli o odluci o predaji. Uskoro su tvrdoglavi članovi vijeća počeli glasovati za predaju.

>>369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija - pogibija Antuna Štimca izravnim pogotkom sovjetske protuoklopne puške

>>Sovjeti šalju tenkove u Istočni Berlin

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar d-ano
d-ano
22:08 10.08.2016.

pa do danas taj rat traje,,,,,oficielno,,,nije potpisan mir,,,,,,,,,,,znaci japan je jos uvijek u ratu sa Rusijom,