DRUGI SVJETSKI RAT

Sovjetski Savez objavio rat Japanu

Sovjetska invazija na Mandžuriju
Foto: histclo.com
1/2
07.08.2016.
u 21:57

Jedini japanski civili koji su znali za katastrofu u Hirošimi bili su ili mrtvi ili teško ozlijeđeni.

Na današnji dan 1945. godine, Sovjetski Savez službeno je objavio rat Japanu te poslao oko milijun vojnika na sjeveroistok Kine, u Mandžuriju. Mandžuriju je tada okupirao Japan te je bilo stacionirano oko 700 000 japanskih vojnika, piše History.

Bacanje atomske bombe na Hirošimu nije dovelo do željenog učinka - kapitulacije Japana. Više od polovice zastupnika u japanskoj vladi, posebice u Visokom vijeću za vođenje rata nije htjelo kapitulirati osim ako bi Saveznici jamčili Japanu budućnost s carom Hirohitom na čelu.

Foto: Wikimedia CC

Jedini japanski civili koji su znali za katastrofu u Hirošimi bili su ili mrtvi ili teško ozlijeđeni. Japan se do toga trenutka nije bojao invazije Sovjetskog Saveza jer su Sovjeti tada bili zaposleni s Nijemcima na Istočnome bojištu. Japanska vojska vjerovala je kako neće doći do sukoba sa Sovjetskim Savezom bar do proljeća 1946. godine.

Sovjeti su ih itekako iznenadili s invazijom na Mandžuriju. Napad je bio toliko snažan da je od 850 japanskih branitelja kod Pingyachena poginulo 650 u samo prva dva dana borbe. Car Hirohito je naredio svom Ratnom vijeću da ponovno razmisli o odluci o predaji. Uskoro su tvrdoglavi članovi vijeća počeli glasovati za predaju.

>>369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija - pogibija Antuna Štimca izravnim pogotkom sovjetske protuoklopne puške

>>Sovjeti šalju tenkove u Istočni Berlin

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
22:08 10.08.2016.

pa do danas taj rat traje,,,,,oficielno,,,nije potpisan mir,,,,,,,,,,,znaci japan je jos uvijek u ratu sa Rusijom,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije