HLADNI RAT - SVEMIR

Sovjetski svemirski pas

Foto: Wikimedia CC
Sovjetski svemirski pas
02.11.2016.
u 21:59
Najmanje desetak pasa poslano je u svemir putem sovjetskog svemirskog programa te ih je najmanje pet poginulo.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1957. godine, Sovjetski Savez poslao je prvu životinju u svemir, psa imena Lajka na svemirskom brodu Sputnjik-2, piše History.

Lajka, pas koji je bio dijelom sibirski haski, živio je na ulicama Moskve prije nego što je bio ubačen u sovjetski svemirski program. Lajka je preživjela nekoliko dana kao putnik u svemirskom brodu zahvaljujući sustavu za održavanje života. Elektrode koje su bile spojene na njezino tijelo dobavljale su ključne informacije o svemirskom letu sovjetskim znanstvenicima. Umrla je nakon što su se baterije ispraznile.

Najmanje desetak pasa poslano je u svemir putem sovjetskog svemirskog programa te ih je najmanje pet poginulo. Dana 12. travnja 1961. godine, sovjetski "kozmonaut" Yuri Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru sa svojim svemirskim brodom Vostok-1.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
15:19 03.11.2016.

Mozemo ponosni biti da je nasem rodom slavena prvim uspjelo !

VL
vladimir964
12:58 04.11.2016.

Tekst je netočan i ponavlja službeno obljavljenu laž. Naime jadna Lajka šanse nije imala za povratak, pošto je kabina bila konstruirana da izgori pri povratku. Tek nedavno je objavljena prava sudbina toga psa: živa je izgorjela pri povratku. Lajka, počivaj u miru kao žrtva bezobzirnog čovječanstva.