HLADNI RAT - SVEMIR

Sovjetski svemirski pas

Lajka
Wikimedia CC
02.11.2016.
u 21:59

Najmanje desetak pasa poslano je u svemir putem sovjetskog svemirskog programa te ih je najmanje pet poginulo.

Na današnji dan 1957. godine, Sovjetski Savez poslao je prvu životinju u svemir, psa imena Lajka na svemirskom brodu Sputnjik-2, piše History.

Lajka, pas koji je bio dijelom sibirski haski, živio je na ulicama Moskve prije nego što je bio ubačen u sovjetski svemirski program. Lajka je preživjela nekoliko dana kao putnik u svemirskom brodu zahvaljujući sustavu za održavanje života. Elektrode koje su bile spojene na njezino tijelo dobavljale su ključne informacije o svemirskom letu sovjetskim znanstvenicima. Umrla je nakon što su se baterije ispraznile.

Najmanje desetak pasa poslano je u svemir putem sovjetskog svemirskog programa te ih je najmanje pet poginulo. Dana 12. travnja 1961. godine, sovjetski "kozmonaut" Yuri Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru sa svojim svemirskim brodom Vostok-1.

Komentara 2

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
15:19 03.11.2016.

Mozemo ponosni biti da je nasem rodom slavena prvim uspjelo !

VL
vladimir964
12:58 04.11.2016.

Tekst je netočan i ponavlja službeno obljavljenu laž. Naime jadna Lajka šanse nije imala za povratak, pošto je kabina bila konstruirana da izgori pri povratku. Tek nedavno je objavljena prava sudbina toga psa: živa je izgorjela pri povratku. Lajka, počivaj u miru kao žrtva bezobzirnog čovječanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije