NOVO POSEBNO IZDANJE VOJNE POVIJESTI

Zašto je Patton mrzio Britance?

Foto: www.history.com
Zašto je Patton mrzio Britance?
20.10.2014.
u 18:46
Načelnik Eisenhowerove obavještajne sekcije bio je Britanac, Britanac je bio i glavni logističar, zapravo svi Ikeovi savjetnici bili su Britanci, a sada je ovaj čak i počeo govoriti kao oni. Patton je bio duboko razočaran svojim starim prijateljem i sadašnjim šefom. Sljedećih tjedana Eisenhower je Pattonu davao sve više razloga za ljutnju...
Pogledaj originalni članak

U trenutcima najvećeg životnog uspjeha Pattona je svejedno mučio jedan problem, a to je ovoga puta bio Eisenhower kao vrhovni zapovjednik savezničkih snaga na sjevernoafričkom ratištu. Eisenhower je već po prirodi svoga posla bio usmjeren na tijesnu suradnju s Britancima, no Patton je tijekom posjeta Gibraltaru (kamo je Eisenhower smjestio svoj stožer) otkrio da ovaj prema Britancima gaji ne samo korektne nego, nažalost, čak i izrazito prijateljske odnose. Na temelju čega je to Patton zaključio? 

Pa, za početak načelnik Eisenhowerove obavještajne sekcije bio je Britanac, Britanac je bio i glavni logističar, zapravo svi Ikeovi savjetnici bili su Britanci, a sada je ovaj čak i počeo govoriti kao oni. Patton je bio duboko razočaran svojim starim prijateljem i sadašnjim šefom. Sljedećih tjedana Eisenhower je Pattonu davao sve više razloga za ljutnju, iako se čini da se ovdje više radilo o subjektivnom dojmu, nego o stvarnoj i pretjeranoj naklonosti Britancima. Uostalom vojna se situacija zakuhala: u Francuskom Maroku je, doduše, vladao mir, no zato su se na mediteranskoj obali tek spremale odlučujuće bitke. Njemačka Peta oklopna armija pružala je u sjevernom Tunisu žestoki otpor, jednako kao i Rommelova Njemačko- talijanska oklopna armija kojoj Hitler nije dopuštao da se evakuira.

S obzirom na to da je kampanja u Maroku očito bila gotova, Eisenhower je odlučio prebaciti dio Pattonovih snaga i poslati ih u pomoć britanskoj Prvoj armijia to je kod Pattona izazivalo veliko nezadovoljstvo i ljutnju. Ta ljutnja naravno nije bila usmjerena prema Nijemcima (koji su se pošteno borili za svoje interese), nego prema Britancima koji su izgleda potpuno ovladali Eisenhowerom i sada povlače konce kako njima odgovara.  „Bojim se da su nas Britanci opet nadmudrili“ – zapisao je u dnevnik. U njemu je zapravo sve više jačao strah kako će ostati obični promatrač ratnih zbivanja, zaboravljen u dalekom Maroku, dok će Britanci pobrati svu slavu i to još s američkim vojnicima.

Krajem studenoga stigao je Pattonu pak novi šok, i to kada je jedanaest godina mlađi general-pukovnik Wayne Clark (koji je baš na Pattonov rođendan dobio treću zvjezdicu, pokvarivši time inače savršeni dan) dobio zapovjedništvo nad američkom Petom armijom

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.