NA DANAŠNJI DAN

Napoleonova vojska ušla u Dubrovnik 1806.

Napoleon
Foto: Andrea Appiani
1/2
27.05.2014.
u 09:22

Požunskim mirom 1805. svu Dalmaciju i Boku kotorsku dobivaju Francuzi, a jedino je teritorij Dubrovačke Republike prekidao kopnenu vezu među njima.

Nakon sloma Mletačke Republike, dalmatinski obalni pojas dolazi pod jurisdikciju Habsburške Monarhije. Požunskim mirom 1805. svu Dalmaciju i Boku kotorsku dobivaju Francuzi, a jedino je teritorij Dubrovačke Republike prekidao kopnenu vezu među njima. Pojavom Napoleona i slabošću Osmanskog Carstva, Dubrovačka Republika više nije bila sigurna, pa se u opasnosti od ruskog zauzeća 27. svibnja 1806. grad bez otpora predao francuskim postrojbama. Potkraj te godine, uz pomoć generala Marmonta, neprijateljska je vojska istjerana s teritorija Dubrovačke Republike. Francuzi su preuzeli civilnu vlast u gradu i golemim nametima iscrpili Republiku, a na početku 1808. Marmont je bez Napoleonova znanja, ali uz njegovo naknadno dopuštenje, dekretom raspustio senat i dubrovačku Vladu i time ukinuo dubrovačku nezavisnost.

Foto: Andrea Appiani

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Komentara 3

M3
Miške 3
12:42 27.05.2014.

Hrvatska bi Napoleonu trebala podići spomenik, što je srušio Dubrovačku republiku. Da nije, nikad nebi bila dio Hrvatske , već bi glumili samostalnu državu kao San Marino, Monako a usput podilazili svim neprijateljima Hrvatske.

PE
peugeot
13:43 27.05.2014.

Sva sreca, historijska, da je tad u Dubrovnik krocila Napoleonova armada. I da je za guvernera Dalmacije Napoleon postavio svog generala Marmont-a. Najljepsa ulica u Splitu, ulica iskljucivo za pjesake, je bas Marmontova! U njoj s lijeve strane se nalazi i "Alliance de Française" gdje, izmedju ostalog, mozete pohadjati kurseve francuskog jezika i upoznati se sa bajnom i legendarnom francuskom kulturom. Zahvaljujuci Marmont-u u Splitu je izgradjena infrastruktura (kanalizacija-vodovod). Ne daj dragi boze da Dubrovnik bi pod Turskom ! Nakon 500 godina vladavine za sobom bi ostavili samo - "turske klozete cucavce". Kao sto su to, uostalom, ostavili kod ostalih gdje su vladali : u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Grckoj, Bugarskoj... Tako to biva sa Turcima, to jest Mongolima iz male Azije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije