NA DANAŠNJI DAN 1944.

Američke postrojbe zauzele Maršalove otoke

Japan
Foto: Wikimedia CC
03.02.2017.
u 12:15

Tijekom Drugoga svjetskog rata, navedeni su otoci postali mete savezničkih napada.

Na današnji su dan američke postrojbe napale te zauzele Maršalove otoke koje su do tada okupirali Japanci te ih koristili za vojne operacije, piše History.

Maršalovi otoci koji se nalaze istočno od Karolinških otoka u zapadnom dijelu Pacifika bili su okupirani od strane Japanaca još od Prvoga svjetskog rata. Japanci su ih okupirali 1914. godine te su bili dio "Otoka pod japanskim mandatom"; tako ih je odredila Liga Naroda. Versajski ugovor kojim je završen Prvi svjetski rat, omogućio je Japancima da kontroliraju tada njemačke otoke. Međutim, Japanci su se povukli iz Lige Naroda 1933. godine te su počeli transformirati "svoje otoke" u vojne baze.

Tijekom Drugoga svjetskog rata, navedeni su otoci postali mete savezničkih napada. Američke kampanje u središnjem Pacifiku započele su s otočjem Gilbert, južno od "japanskih otoka". Američke su snage zauzele otočje Gilbert u studenome 1943. godine. Tada je na redu bila operacija Flintlock, plan kojim su se trebali zauzeti Maršalovi otoci.

Admiral Raymond Spruance poveo je 5. flotu iz Pearl Harbora 22. siječnja 1944. godine prema Maršalovim otocima. Trebalo je prebaciti 53 000 vojnika na dva mala atola - Roi i Namur. U međuvremenu, koristeći otočje Gilbert kao zračnu bazu, američki su avioni bombardirali japanska administrativna i komunikacijska središta na Kwajaleinu, grebenu koji je bio dio Maršalovog klastera grebena, malih otoka i atola.

Do 31. siječnja Kwajalein je uništen. Česti zračni i kopneni napadi uništili su sve japanske zrakoplove na Maršalovim otocima. Do 3. veljače, američko je pješaštvo zauzelo atole Roi i Namur. Maršalovi su otoci od tada bili u američkim rukama za "samo" 400 poginulih Amerikanaca.

>>Japan započeo s evakuacijom Guadalcanala

>>SAD objavio rat Japanu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije