Povratak na članak

Američki lovci F-35 bit će postavljeni na nosačima zrakoplova Kraljevske mornarice

Sir Michael je izjavio: "Ključna je suradnja britanskih i američkih snaga protiv Daeša".
Objava 16. prosinca 2016. 9727 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 29
 • Avatar vasilije
  vasilije:

  Planeta 21:31, 19.02.2014. .............. Sramota za F-35! I vi možete da ga oborite!..... SAD - Američko ratno vazduhoplovstvo oslonilo se na sofisticiranu elektroniku i softver koji upravlja avionima tipa F-35 , a taj isti softver, samo je još jedna u ... prikaži još!na u nizu ranjivih tačaka tog aviona, čiji je razvoj najskuplji projekat u istoriji američke vojske. Naime, pilot tog aviona ima kacigu koja mu prikazuje pojačanu stvarnost, odnosno kadrove iz šest kamera postavljenih na telo letelice. Pilot tako vidi šta se događa oko njega a da mu ne smeta unutrašnjost kokpita. Sve to pokreće računarski sistem pod nazivom ALIS, koji u osnovi izgleda poput laptopa. Pilot ga unosi sa sobom u kokpit i ubacuje ga u deo pored sedišta. U računaru se nalaze informacije o misiji koja ga čeka. Serveri koji pokreću taj čitav sistem zauzimaju prostor veličine jednog brodskog kontejnera, ističe David Martin, dopisnik Si-Bi-Es-ove emisije "60 minuta". Prema njegovim rečima, taj kompijuterski sistem je sjajna meta za hakere. "Ako vaš protivnik može da upadne u sav taj softver, koji upravlja misijom, onda ste porazili taj avion bez ispaljenog metka", rekao je Martin. Ukratko, ALIS upravlja čitavim avionom, a može i trajno da ga onesposobi za poletanje, ako utvrdi da nešto nije uredu sa letelicom. Piloti i tehničari, nemaju mogućnost da ponište tu zabranu. Hakerski upad u ALIS mrežu mogao bi od aviona F 35 da napravi uređaje koji su u vazduhu korisni koliko i bačena cigla, dakle u potpunosti beskorisnim ZAr je danas bolja situacija posle 2 godine ?????

  1 17:13 17. 12. 2016.
 • Avatar kliker
  kliker:

  Dizalicam če ih prebaciti na nosače kraljevske mornarice. Ima u Buđanovcima jedan nosač za tu leteću ciglu da stoji pored F117

  1 20:55 16. 12. 2016.
 • Deleted user:

  Još se sjećam kako su Srbi srušili onaj " nevidljivi " F- 117 sa protuavionskim sustavom iz sedamdesetih godina. Od tada ti nevidljivi više ne lete doslovce su svi poslani u mirovnu, Valjda ovaj super F-35 ne bude doživio istu ... prikaži još!u ponižavajuću sudbinu, posebno jer je koštao američke porezne obveznike milijarde dolara. Znači neka osigura amer da se svi budući ratovi vode protiv zemalja koje nemaju para da si kupe rakete za avione.

  1 13:35 17. 12. 2016.
 • Avatar commentator
  commentator:

  Ma koja "suradnja protiv daeša," tko im je kupovao oružje, tko ih trenir'o?

  18:09 17. 12. 2016.
 • Avatar Propaganda
  Propaganda:

  Pa dizajniran je za britance kao zamjena za McDonnell Douglas AV-8B Harrier II.

  10:18 17. 12. 2016.
 • galus92:

  F 35 je klasa među modernim avionima! Mogu rusofili kolikogod hoće hvaliti tobožnju rusku 5. generaciju aviona, mislim na onaj PAK FA koji zapravo i nije to za što ga Rusi predstavljaju! Istina, ima impresivne manevarske osobine, koje bi mu ... prikaži još! dobro došle kod dog fight_a, ali dog-fight je stvar prošlosti tj koristio se je u pevom i drugom svjetskom ratu a sada je to "out" sad je važno da protivnika opaziš prije negoli on tebe i riješiš stvar dalekometnim AMRAAM-om! F 35 je zapravo pravi leteći laboratorij i kad ga Ameri "100% uštimaju" bit će nepobjediv1 Zar bi Izraelci toliko nastojali, da ga dobiju u naoružanje, kad bi bio tako prosječan avion, kako to pričaju rusofili!!? Izraelci će mu dodati još neke svoje elektronske sklopove i sigurno će bit još ubojitiji od originalne američke verzije! Istina on nije tako brzkao Raptor ili PAK Fa i ne izvoditakve zračne akrobacije, koje zapravo i nisu upotrebljive u realnom zračnom bojuali zato ima"pamet" i za njega možemo reći isto što i za ljude! "Pamet caruje, a snaga klade valja!

  3 09:45 17. 12. 2016.
 • Avatar todorke
  todorke:

  Ameri plaše mečku sa rešeto Debakl Novi američki borbeni avion F-35 je smrtonosna zamka za pilote октобар 06, 2015 Rezultati ispitivanja novog američkog borbenog aviona “F-35″ pokazali su da letelica ima potencijalno smrtonosnu grešku po pilota, jer postoji opasnost da ... prikaži još!i opasnost da mu se prilikom katapultiranja prelomi vrat, piše američki magazin “Difens njuz”, pozivajući se na izvor blizak programu. Američko vojno vazduhoplovstvo već je zabranilo pilotima lakšim od 61 kilograma da lete u ovom avionu dok problem ne bude rešen. U američkoj avijaciji nema mnogo pilota koji teže 60 kilograma, ali i mnogo krupniji pilot mogao bi se suočiti sa istim povredama tokom katapultiranja.

  10:25 27. 12. 2016.
 • Avatar todorke
  todorke:

  Ova greška već je koštala američku vojsku 60 milijardi dolara, Program razvijanja stelt aviona američke vojske F-35 po ko zna koji put nailazi na silne prepreke. Program razvoja "najboljeg aviona kakvog je svet vide", kako kažu Amerikanci, je sve samo ... prikaži još!o ne to - prošlo je 16 godina od početka, a potrošeno je 60 milijardi dolara i...avion opet ne valja. ….. glavni čovek Pentagona za testiranje oružja Džej Majkl Gilmor je još 11. decembra upozorio Ministarstvo odbrane da softver ne valja, te da je rok za završetak aviona, koji je predviđen z decembar 2017. godine - potpuno nerealan i neostvariv. .................. Do sad je proizveden 131 primerak F-35 aviona, no nijedan nije spreman za borbene operacije.................... - Ne sećam se da sam čuo ikoga da govori kako bi ovi avioni mogli da budu borbeno spremni pre 2020. godine. Već sada možemo reći da je ovo jedna od najpromašenijih investicija u istoriji - rekao je Nik Harvi, bivši državni sekretar za oružane snage Velike Britanije, koja je i sama naručila američke F-35. .................... Kako vreme odmiče, tako ovaj program sve više podseća na preskupi projekat aviona F-22, kog su od početka pratili problemi. ...............

  10:27 27. 12. 2016.
 • filipsbilliard:

  a hamburger i fisfrits zaboravili da unsprijde e jbg ☺

  23:23 16. 12. 2016.
 • Croman 95:

  Treba ih postaviti u Zagrebu i Zadru.

  1 20:10 16. 12. 2016.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.