Ratna luka Pula 5

Austrougarska obalna utvrda Verudella

Austrougarska obalna utvrda Verudella
Vojna povijest
06.12.2012.
u 20:07

Fortifikacija je izgrađena kao oklopna utvrda čije su glavno naoružanje činila dva topa u postoljima za gađanje kroz uske toparnice

Obalna utvrda Verudella predstavlja bitnu kariku pulskoga fortifikacijskog sustava. Nalazi se na istoimenom poluotoku smještenom s vanjske južne strane Pulskoga zaljeva. Građena je i opremljena u razdoblju od 1881. do 1886. tradicionalnim načinom, kamenom lokalnih kamenoloma, a okružena je obrambenim rovom isklesanim u živoj stijeni u kojem su smještena dva flankirna kaponira. Utvrda je peterokutnoga tlocrta i sastoji se od zemljano-kamenoga središnjega bloka s dvoetažnom grkljanskom vojarnom utopljenom u njegov masiv, rova i zemljano-kamenoga vanjskog nasipa. U podzemnom dijelu, ispod strojarnice, smještena je cisterna za tehničku, a utvrda je imala i manji spremnik za pitku vodu. U prizemlju se nalazila telefonska centrala, dvije vojničke spavaonice, kotlovnica sa spremištem ugljena, strojarnica, soba za bolesne i ranjene, spremište hrane, kuhinja te sanitarni čvor. Na prvoj etaži nalazila se zapovjednikova soba, soba za časnike, sanitarni čvor, pet vojničkih soba, skladišta granata i eksploziva, kao i prostor s dizalima za dostavu streljiva. Sve prostorije prve etaže bile su zaštićene protuudarnim hodnikom. Na terasi građevine nalazili su se obrambeni nasipi i grudobrani za smještaj motrišta. Utvrda je dovršena u prvoj fazi gradnje 1882. godine uređena na dvije razine. Izgrađena je na mjestu planirane bitnice Monte San Giovanni di Veruda na nadmorskoj visini od 31 metra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije